Project

Restauratie Zuiderpark-Stadswalzone levert ESPA Gold Award op

Na zeven jaar is de restauratie van de historische vestingwerken van ’s-Hertogenbosch voltooid. Nieuw in de zone is een parkeergarage onder de stadsgracht, een loopbrug over de stadsgracht, de heraanleg van de Casinotuin met een parkbrug en de vernieuwing van de openbare ruimte.

De grootschalige restauratie van de Zuiderpark-Stadswalzone heeft de groene en historische omgeving intact gelaten en er tegelijkertijd een modern tintje aan gegeven. Het meest omvangrijke van de renovatie is de toevoeging van parkeergarage St.-Jan op het voormalige Vonk en Vlam-terrein.
 

Ontwerp parkeergarage

De parkeergarage ligt in drie lagen onder het water van de stadsgracht en levert 1.040 extra parkeerplekken voor de binnenstad. De in- en uitgang is een spiraalvormige afrit, gesitueerd op bastion Baselaar, die onder de vestingmuur loopt. Bovenop de afrit is een pergola met ronde zitbank en een breed terras gerealiseerd, met uitzicht op het Zuiderpark.


Uitgangspunt voor het ontwerp van de garage is de beleving van de bezoeker, aldus architect Studio Leon Thier. Het interieur is open, transparant en goed verlicht, met weinig obstakels en duidelijke markering voor de veiligheid van voetgangers. De verdiepingen worden ondersteund door twee pillaren, die op de tweede verdieping samenkomen en een kruis vormen.
 

Terug in de tijd

Vanaf de parkeergarage bereikt men de binnenstad via een loopbrug vlak boven het water. Deze brug leidt de bezoeker door een ‘bres’ in de vestingmuur. Achter de muur is het Middeleeuwse maaiveld teruggebracht, vier meter onder straatniveau, die via de gerenoveerde Casinotuin en onder een nieuwe Parkbrug naar de binnenstad leidt.
 

Oplevering en prijs

De parkeergarage St.-Jan in de Stadswalzone is op 21 juli 2015 geopend. De garage werd tegelijkertijd onderscheiden met de ESPA Gold Award, dé onderscheiding voor parkeergarages met een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Dit is tevens de eerste keer dat een Nederlandse parkeergarage dit kwaliteitslabel is toegekend.


Op 11 september 2015 is de Zuiderpark-Stadswalzone officieel opgeleverd.
 

Projectdetails

Locatie: ‘s-Hertogenbosch, Nederland
Jaar realisatie: 2011-2015
Opdrachtgever: Gemeente ’s-Hertogenbosch
Architect: Studio Leon Thier
Architect vestingwerken: van Roosmalen van Gessel
Landschapsarchitect: MTD Landschapsarchitecten
Hoofdaannemer: Heijmans
Parkeerplaatsen: 1040
Bruto Oppervlak: 32.860 m2



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel