Cultuurhistorische ‘Berg’ krijgt nieuwe impuls

vrijdag 17 juni 2011
timer 5 min
Het Reidingpark, een stadsplantsoen in het centrum van Drachten, was toe aan een ferme opknapbeurt, waarvoor ontwerp- en adviesbureau Noordpeil een inrichtingsplan maakte. Maar er werd gezocht naar iets extra's. De gemeente Smallingerland gaf Buro Poppinga de opdracht.  
Cultuurhistorische ‘Berg’ krijgt nieuwe impuls

{igallery 223}

Foto’s: Joost van Hezewijk

Cultuurhistorische ‘Berg’ krijgt nieuwe impuls

Het Reidingpark, een stadsplantsoen in het centrum van Drachten, was toe aan een ferme opknapbeurt, waarvoor ontwerp- en adviesbureau Noordpeil een inrichtingsplan maakte. Maar er werd gezocht naar iets extra's. De gemeente Smallingerland, waaronder Drachten valt, gaf Buro Poppinga opdracht voor het park een aantal inrichtingselementen te ontwerpen, waarbij de cultuurhistorische ‘Berg’ een prominente plek moest vervullen.

Problemen


Het Reidingpark is zowel voor het centrum van Drachten als voor de woonwijk De Bouwen een belangrijk park. Echter, het plantsoen kampte met een aantal problemen. Hierbij werden in de wijkvisie een aantal uitgangspunten geformuleerd, met behoud van de Berg als belangrijkste ijkpunt. Ook moest het park weer toegankelijk zijn en samenhang krijgen met de buurt en het centrum. Dat de sociale veiligheid verbetert moest worden, de waterkwaliteit op het hedendaagse peil moest worden gebracht en dat de inrichting en het groen kwaliteitsverbetering verdiende, vooral door groot onderhoud, stond bovendien buiten kijf. Erik Tilma, cluster coördinator groenvoorzieningen bij de gemeente Smallingerland en projectleider bij deze herziening: “In het contact met de burgers kwam duidelijk naar voren hoe zeer dit park, en de Berg in het bijzonder, de mensen in Drachten aan het hart ligt. De Berg is rond 1800 aangelegd en daarmee een cultuurhistorisch stukje Drachten dat men graag wil behouden. Daarom hebben we een werkgroep van burgers geïnitieerd om gezamenlijk de herinrichting van het Reidingpark vorm te geven”, aldus Tilma.

Historie en nieuwe elementen gecombineerd


Dit resulteerde in een gedetailleerd inrichtingsplan. Pytsje Couperus van bureau Noordpeil: “In de totstandkoming van het ontwerp hebben we, naast de aangegeven kansen en knelpunten door de werkgroep, vooral naar de historie van de plek gekeken en dit als inspiratie gebruikt. Het idee voor een tribune op de Berg kwam voort uit de noodzaak de erosie stop te zetten. Dat dit ook een functie kan vervullen bij evenementen is een mooi extra element. De voormalige entree had een hoog jaren zeventig, tachtig gehalte met bielzen; dit paste niet bij de rest van het park. Nu heeft het Reidingpark weer een herkenbare entree met allure die aansluit op de herstelde, oorspronkelijke waterstructuur en een ‘promenade’ van een breed asfaltpad met voldoende zitplekken en de juiste verlichting. De combinatie van historie en nieuwe toevoegingen laat zien dat een plek ‘van toen’ goed kan worden ingepast in een plek ‘van nu’. Dat heeft in dit geval goed uitgepakt.”

Kunstbanken


Dit ontwerp is als basis gebruikt, maar er werd gezocht naar iets extra’s. Daarom is de hulp ingeroepen van bemiddelaar Kunst en Bedrijf. Gabi Prechtl, directeur van deze kunstzinnige intermediair: “Het oorspronkelijke idee was om een paar kunstbanken te plaatsen. Echter, omdat de herinrichting nog lang niet aan de uitvoering toe was, gaf dat veel ruimte om de plek eens goed tegen het licht te houden en te onderzoeken of de kunstopdracht breder ingezet kon worden.” De gemeente deelde deze visie, waarna Kunst en Bedrijf de kansen voor het park onderzocht. “Uit de analyse bleek inderdaad dat de Berg belangrijk werd geacht en zelfs dienst mocht doen als tribune voor culturele activiteiten; het begrip banktraptribune was een feit. Oftewel: als de Berg leeg is moet het ook een goed ontwerp zijn en een meerwaarde hebben voor het dagelijks gebruik”, aldus Prechtl. “Vervolgens zijn we ook gaan kijken naar de rest van het straatmeubilair, als afgeleide van de Berg. Hier ontstond ook het idee voor twee voetgangersbruggen, met als resultaat een brede ontwerpopgave.”

Zigzaggend ontwerp


Deze kon de visie van kunstenaar Wim Poppinga kon de werkgroep het beste relateren aan het Reidingpark. Poppinga, die overigens ook een belangrijke coördinerende rol heeft gespeeld in de uitvoering van het project, liet zijn creatieve geest de vrije loop en ontwierp een aantal inrichtingselementen. Dat leidde tot een ontwerp voor De Berg, bestaande uit een slingerende vorm van zitelementen die zigzaggend tegen de berg liggen. Over de volle breedte loopt een pad omhoog en er kan op verschillende plekken gezeten worden, uitkijkend over het plantsoen en de waterpartij. Tevens zijn in het park de twee - door Buro Poppinga ontworpen - holle voetgangersbruggen geplaatst.

Lichtbak


Voor een herkenbaar patroon langs het pad ontwierp Poppinga een 5 meter lange wit betonnen bank met een inkeping aan de voorkant, om een soort ‘lichtbak’ te creëren: “In de bovenrand is een lijn met led-verlichting aangebracht, die de banken ’s avonds van massieve betonstukken verandert in een licht, zwevend lijnenspel. Rena uit Zundert, het bedrijf dat de led’s heeft geleverd, heeft ervoor gezorgd dat het een heel mooi egaal licht verspreidt. Samen met de aangelegde begroeiing is het nu een heerlijke plek om te zitten.” De banken zijn door Tomaello uit Vlaardingen geproduceerd, omdat zij over de knowhow beschikken hoogwaardig wit beton te leveren. In totaal zijn 21 van deze bijzondere banken op De Berg geplaatst. Ook de Big Bench, een robuuste parkbank uit gietstukken en planken, is een blikvanger in het straatbeeld. De 2 toegangsbruggen van het Reidingpark zijn ontworpen als verblijfsplekken.

Benieuwd naar meer details en achtergrondinformatie? Het complete artikel leest u in Straatbeeld april 2011.



 

Terug naar overzicht >>>

 

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »