Project

Herinrichting centrum Deurne

SpellerCo Meerding heeft het oude centrum van de Brabantse stad Deurne heringericht. Bij het karakteristieke afwisselende bebouwingsbeeld, is het ontwerp eenduidig en rustig.

Herinrichting centrum Deurne

{igallery 191}

Herinrichting centrum Deurne

SpellerCo Meerding heeft het oude centrum van de Brabantse stad Deurne heringericht. Bij het karakteristieke afwisselende bebouwingsbeeld, is het ontwerp eenduidig en rustig.

Ruimtelijke structuur


Het centrum van het Brabantse Deurne heeft een ruimtelijke basis in de vorm van een eenduidige karakteristieke ruimtelijke structuur. Hier werd door SpellerCo Meerding gekozen voor een simpele vormentaal en mooie materialen die consequent zijn doorgezet. Het ontwerp zorgt voor de rust in het zeer afwisselende bebouwingsbeeld in het oude centrum van Deurne. Deurne heeft een centrum waar winkels, horeca, gemeentehuis en kerk nog van oudsher op dezelfde locatie aanwezig zijn.

Totale facelift


Het relatief “grote” oude gemeentehuis met zijn uitbreiding is nog steeds gevestigd aan de Markt, het centrum van Deurne. De eveneens aan de Markt geconcentreerde horeca zorgt met zijn terrassen voor een levendige uitstraling op het besloten met lindebomen omzoomde plein. De ontwikkeling van een heel nieuw winkelgebied aansluitend aan het bestaande centrumgebied was de aanleiding voor een totale facelift van het bestaande centrum. Samen met gemeente, ondernemers en bewoners van het centrum is door SpellerCo Meerding een plan ontwikkeld om het gebied een totaal nieuwe uitstraling te geven.


Spelen met symetrie


Het ontwerp is gebaseerd op een strak, symmetrisch straatprofiel dat asymmetrisch is gematerialiseerd. Door de asymmetrie wordt het straatprofiel speelser, terwijl de eenduidigheid zorgt voor de noodzakelijke verbinding in de diversiteit van de bebouwing. Het principeprofiel is in de verschillende winkelstraten, die op de Markt samenkomen, toegepast. De Markt, het centrale plein, is vergroot. Door één van de drie rijen lindebomen een stuk te verplaatsen is er een grotere pleinruimte ontstaan, waardoor de markante bebouwingswand van het gemeentehuis en het voormalige postkantoor in zijn geheel aan de pleinruimte zijn komen te liggen.


Bescheiden accenten


Door het toepassen van één bestratingsvlak op de Markt met bescheiden accenten in natuursteen is het plein optisch vergroot en multifunctioneel te gebruiken. Ten bate van de eenheid zijn slechts twee verhardingsmaterialen toegepast in het centrum. Gebakken, roodbruin gemêleerde klinkers zijn gebruikt als basis en gevlamd Chinees hardsteen is toegepast in de accenten. Deze accenten zijn bijvoorbeeld geplaatst in de voorruimte ter plaatse van het gemeentehuis, de terrasvrije wandelzone onder de lindebomen en de multifunctionele strook in de straatprofielen. De strakke ondergrond vormt samen met het in één kleur uitgevoerde straatmeubilair een inrichting die voor meerdere doeleinden geschikt is.

Terug naar overzicht projecten >>>

 

Deel dit artikel