Project

Betonnen plein met wensboom voor rust en bezinning

Het Kaplan Family Pavilion in Duarte (Californië) is een plein met vloeiende betonnen elementen dat om een enorme wensboom is gerealiseerd. Het plein is gelegen tussen twee medische gebouwen van de City of Hope, een onderzoeks- en behandelcentrum voor kanker, diabetes en andere levensbedreigende ziektes.

Leidend in het ontwerp was een gevoel van welzijn, laat Belzberg Architects weten. Het plein wordt omarmd door twee betonnen muren, tegelijkertijd zitelementen, waardoor een veilige plek ontstaat. Het ontwerpteam werd in het bijzonder geïnspireerd door de wensbomen die her en der op de campus te vinden zijn; bomen waar honderden wensbriefjes aan vastgeknoopt zijn.


Kaplan Family Pavilion zij-aanzicht.
© Bruce Damonte


Er werd gekozen voor een honderd jaar oude kamferboom als centraal punt van het plein. De twee golvende muren verlichten de ruimte met 75 ledlampen. Uit de muren ontstaan op haast natuurlijke wijze langgerekte zitelementen, elk gericht op de kamferboom. Een voetpad doorkruist het plein en verbindt zo de locatie aan de rest van de campus. Hierdoor ontstaat, zo legt de architect uit, een plek waar iedereen terecht kan voor rust en genezing.


Kaplan Family Pavilion in de avond.
© Bruce Damonte



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel