Project

Over intelligente parkeerplaatsen die de stationsomgeving verduurzamen

NL Greenlabel en installatiebedrijf Van Dorp hebben een plan voor ‘intelligente parkeerplaatsen’ gepresenteerd aan NS Stations en ProRail. “Het is onze doelstelling om de buitenruimte te verduurzamen”, aldus Steven Kamerling van NL Greenlabel. “Stationsomgevingen zijn nu vaak erg grijs en versteend. Onze 160 samenwerkende partners kunnen een bijdrage bieden om die te vergroenen.”

Installatiebedrijf Van Dorp is als huisaannemer van ProRail betrokken bij veel onderhoudswerkzaamheden op stationsomgevingen. Als één van de 160 partners van NL Greenlabel zag het bedrijf de kans om de parkeercentra op deze stations te vergroenen.

Duurzaamheid

Dit concept sluit goed op het duurzaamheidsdoelen van NS en ProRail zelf, die in Green Deals zijn samengevat. Als onderdeel van Duurzaam GWW werden 150 stationslocaties gescand, die geschikt zijn om te vergroenen. “Wij kunnen die duurzame bouwmaterialen leveren”, aldus Kamerling.

Intelligent

Anderzijds zag Van Dorp ook dat de eisen van de gebruiker op stationsparkeerplekken steeds hoger worden. “Op NS-stations zijn vaak nog weinig voorzieningen op de parkeerplaats. Innovaties zoals kentekenregistratie en gps-signalen kunnen daarin helpen. Een voorbeeld is station Veenendaal. Daar is het vaak al vroeg vol. Dan wil de gebruiker dat van tevoren kunnen zien”, zegt Kamerling.

Vervolg

Het concept is vorige week aan NS en ProRail aangeboden. Beide partijen zijn vooralsnog enthousiast, laat Kamerling weten. “Ze onderzoeken nu hoe ze het in een pilot kunnen toepassen.” Wanneer er een besluit genomen is, weet Greenlabel NL nog niet.

 

Bekijk hier het concept 'duurzame, groene P&R-terrein'Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel