Wat levert Light Challenge op?

woensdag 23 maart 2016
timer 3 min
De voorbereiding op Light Challenge 2017 is in volle gang. Dit jaar gaat de wedstrijd internationaal. Wat kan de winst van deze wedstrijd opleveren? We vroegen het de winnaar van 2013: Gemeente Nijmegen.

Gerald van Meijgaarden is namens de gemeente betrokken bij Project Dare, het prijswinnende concept van de studenten uit Eindhoven. “Natuurlijk waren we erg blij dat Nijmegen de eerste prijs won. En we hebben beloofd dat, mits het ontwerp bruikbaar en betaalbaar was, we het ook zouden plaatsen in de Van Nispenstraat. Niet alleen richting de studenten, maar ook naar de bewoners toe. Zij zijn actief betrokken geweest bij dit project, daar mochten ze ook iets voor terugkrijgen.”


Dynamisch contrast

Het concept van Project Dare bestaat uit twee delen: Drop en Share. Drop is het daadwerkelijke armatuur en Share een manier om dit te financieren. Uiteindelijk is dit laatste er om verschillende redenen niet van gekomen. De armatuur daarentegen is wel degelijk geplaatst. Drop werkt volgens het concept van dynamisch contrast; op het moment dat er mensen in de straat zijn is de straatverlichting uniform en fel, op het moment dat de mensen thuis zitten is de straatverlichting gedimd en is er een verhoogd contrast. Dit effect wordt bereikt met een bewegende kap. Als de kap omhoog staat, is de lichtbundel breed en de verlichting egaal. Gaat de kap omlaag, ontstaat er een contrastrijke lichtvlek onder de mast.

 

“Het heeft iets meer dan een jaar geduurd, het proces van het winnen van de Light Challenge tot aan de plaatsing van de armaturen. Na het winnen van de wedstrijd was het vakantie, dan staat het project eigenlijk even stil. Vervolgens moest het prototype uitgewerkt worden tot een werkend model. De buurtbewoners gaven vervolgens aan dat ze de onthulling graag tijdens het jaarlijkse buurtfeest wilden doen. Dat geeft wel aan hoe groot de betrokkenheid is.”


Geluidsoverlast

De armaturen, tien in totaal, staan nu bijna een jaar in de Van Nispenstraat. “Ze werken prima, alleen veroorzaakt de beweging van de kap geluidsoverlast. Geen echte herrie, maar wel een vervelend geluid als je bijvoorbeeld net in je bed ligt en wil gaan slapen. We zijn op zoek gegaan naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in geluidsisolatie en hopen de oplossing snel te kunnen toepassen.” Het probleem met het geluid is een leerpunt geweest voor de gemeente. Van Meijgaarden: “Een volgende keer zullen we een nieuw concept eerst op kleinere schaal toepassen. Nu hebben we niet één probleem, maar gelijk tien in de hele straat.” Als de geluidsoverlast is verholpen is het mogelijk dat de armaturen ook in andere delen van Nijmegen worden geplaatst. “Niet als standaard verlichting, want deze armaturen zijn duur. Maar wel op bijzondere plekken.”

 

De geluidsproblemen hebben de gemeente er niet van weerhouden in 2015 opnieuw deel te nemen aan de Light Challenge. “De bewoners van de Van Nispenstraat zijn razend enthousiast ober hun nieuwe armaturen. Voor mij is de missie dan geslaagd.”