Project

Stadspark Grotekerkplein: oase van groen in centrum Rotterdam

Hoewel Rotterdam in vergelijking met andere steden over relatief veel groen beschikt, ervaren de Rotterdammers dat niet zo. De gemeente probeert hier verandering in de brengen. Het Grotekerkplein is een grote stap in de goede richting.

De afgelopen twee jaar nam Rotterdam alvast een voorschot op de komst van het nieuwe stadspark met een tijdelijke groene inrichting. Nu is er een permanente oase van rust rond de Laurenskerk. Om een boekje te lezen, lekker te luieren of op het terras te zitten terwijl je uitkijkt over het water. Er zullen in het Grotekerkpark ook regelmatig activiteiten georganiseerd worden.

 

Het stadspark dient ook een hoger doel. Met de realisatie van het park beschikt Rotterdam nu tevens over een nieuwe waterbuffer. Bij zware regenval wordt tijdelijk water vastgehouden onder het plein om ervoor te zorgen dat het riool niet overbelast wordt. Onder het grasveld ligt een zogenoemde lavakoffer. Dit is een laag lavagesteente die het regenwater vertraagd afgeeft aan de grond eromheen. Zo wordt het regenwater in de omgeving in de bodem opgenomen in plaats van afgevoerd door het riool. Daarbij wordt de hittestress in Rotterdam verminderd door de vergroening.

Deel dit artikel