Project

Openbaar kunstwerk Spineway is digitaal gefabriceerd

In Woodlawn Lake Park in het Amerikaanse San Antonio is een permanent openbaar kunstwerk geplaatst: Spineway. Bijzonder aan het werk van kunst- en architectuurstudio MARC FORNES / THEVERYMANY is dat deze digitaal gefabriceerd op basis van de geometrie van de locatie waar het kunstwerk kwam te staan.

Spineway is opgebouwd uit meerdere geprefabriceerde segmenten die qua structuur op kettinglijnen lijken, waarbij ieder onderdeel leunt op het andere. De structuur bestaat uit 1.009 aluminium spalken die bij elkaar worden gehouden door 19.429 klinknagels. Het geheel wordt ondersteund door twaalf prefab-betonnen voetstukken bovenop een betonnen plateau dat twee stoepranden verbindt.


Spineway van bovenaf gezien. Foto door Texas By Air
Foto door Texas by Air


Het lichtgewicht kunstwerk is 6 meter hoog, een kleine 20 meter breed en in 22 verschillende gradaties van groen en blauw gekleurd. Deze lijken samen te vloeien door zonlicht, dat door kunstzinnig vormgegeven uitsneden in de segmenten schijnt, waardoor het kunstwerk gedurende de dag van kleur lijkt te veranderen. ’s Nachts wordt Spineway verlicht door diverse LED-lampen.


Spineway wordt 's nachts opgelicht door LED. Foto door MARC FORNES/THEVERYMANY
Foto door MARC FORNES/THEVERYMANY 


Spineway is dit jaar gerealiseerd op een kruispunt waar de Cincinnati Avenue Corridor eindigt en de Park-University Corridor begint. Het kunstwerk is dan ook bedoeld als verbinding tussen twee wijken. Tevens dient het als poort voor het populaire San Antonio’s Woodlawn Park.Foto door MARC FORNES/THEVERYMANY Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel