Project

Gemeenteplein Asse: van parking tot pop-up park

Met de Hopduvelfeesten voor de deur werd ook de verstedelijking van de Brusselse randgemeente Asse onder de loep genomen. Als onderdeel van de feesten wil architect en stedenbouwkundige Maarten van de Voorde inwoners aanmoedigen na te denken over de publieke ruimte door een pop-up park te realiseren.

In iedere editie van de Hopduvelfeesten staat een Assenaar ‘in de kijker’. Dit jaar is dat Maarten van de Voorde, (landschaps)architect en stedenbouwkundige bij het Rotterdamse bureau WEST8. Met het pop-up park wil Van de Voorde ‘inwoners van Asse en omstreken aanmoedigen na te denken over hoe zij de publieke ruimte de komende jaren willen zien evolueren’.
 

100 bomen en een grasplein

Het pop-up Duvelpark vervangt het Gemeenteplein van Asse, voorheen een parkeerplein, met 100 bomen en een grasplein ter grootte van een voetbalveld. Met dit groene plein wil de architect tonen hoe de openbare ruimte vorm kan krijgen. Het pop-up park wordt officieel geopend op 4 september en biedt inwoners een toegankelijke ruimte die ‘uitnodigt tot ontmoeting en waar muziek of spelende kinderen het geluid van de steenweg naar de achtergrond duwen’.


Het pop-up park in Asse in aanbouw.
© Gemeente Asse


“Het Gemeenteplein van Asse is als beeld bij de Assenaar sterk verbonden met zijn functie als parkeerplaats,” aldus Van de Voorde. “Deze openbare ruimte, als één van de belangrijkste centraal gelegen pleinen en omarmd door monumenten als het Gasthuis en het Gemeentehuis, moet de ambitie koesteren om naast zijn functioneel gebruik ook een meerwaarde te vormen in menselijke ‘beleving’.”
 

Hopduvelfeesten

Gemeente Asse ziet dit project als een relevante uitdaging, gezien de gemeente op een ‘bevolkingsgroei en verdere verstedelijking’ afstevent. Naast het tijdelijke park worden ook diverse gratis activiteiten georganiseerd. Het exacte programma wordt begin september bekend gemaakt via onder meer de website van de Hopduvelfeesten

Deel dit artikel