Toverlantaarn en planeten op nieuw C. Huygensplein

maandag 25 oktober 2010
timer 3 min
Het Christiaan Huygensplein in de Watergraafsmeer heeft een grondige opknapbeurt ondergaan. De hele inrichting, inclusief parkeerplaatsen, trottoirs en groen zijn onderhanden genomen. Op het plein prijken een toverlantaarn en speelplaneten.
Toverlantaarn en planeten op nieuw C. Huygensplein

Toverlantaarn en planeten op nieuw C. Huygensplein

Het Christiaan Huygensplein in de Watergraafsmeer in Amsterdam heeft een grondige opknapbeurt ondergaan. De hele inrichting, inclusief parkeerplaatsen, trottoirs en groen zijn onderhanden genomen. Op het plein prijken een toverlantaarn en speelplaneten.

Herinrichting versterkt winkel- en buurtfunctie


Stadsdeel Oost in Amsterdam gaf Handle with Care ontwerpers openbare ruimte in 2007 de opdracht een ontwerp te maken voor de openbare ruimte van het Christiaan Huygensplein. De uitvoering van de herinrichting heeft even op zich laten wachten, doordat groot onderhoud van de Linnaeusparkweg en van de Middenweg, waar het plein aan grenst, voorrang kreeg. Het plein heeft na de herprofilering een belangrijke centrale plek gekregen in de Watergraafsmeer en is ingericht met hoogwaardige materialen. De huidige winkelfunctie is versterkt en er is tevens meer nadruk gelegd op de buurtfunctie van het plein.

Bestrating en inrichting


Het plein heeft een heldere vlakverdeling gekregen. Het verhardingsmateriaal is ingetogen maar van een hoge kwaliteit. Het patroon van de tegelvloer, beton met natuursteen toeslag, is vernieuwend terwijl toch gebruik is gemaakt van standaard tegelmaten.
De inrichting van het plein is asymmetrisch geworden: een royaal trottoir aan de westzijde (zonzijde), de rijbaan voor tweerichtingsverkeer met aan beide zijden haaks parkeren en een smaller trottoir aan de oostzijde. De toegankelijkheid van het plein is sterk verbeterd. Op strategische plekken is er een ruime oversteek over de, in gebakken materiaal aangelegde, rijbaan. De auto is te gast. Het royale trottoir werkt als een promenade met ruimte voor verblijven, inclusief banken, terras en groen. De bestaande visstal heeft een prominente plek op de promenade gekregen en is volledig verbouwd.

Groen en meubilair


De bestaande zilveresdoorns zijn belangrijk voor de uitstraling van het plein; zij zijn behouden en hebben groeiplaatsverbetering gekregen. Om het plein een groenere uitstraling te geven is de bestaande flora aangevuld met veertien groenblijvende Pinussen. Over de gehele lengte van de promenade is een rode beukhaag geplant. Het standaard meubilair heeft een subtiele bewerking gekregen. Net als zoals bij het Kastanjeplein, waar in de zittingen een kastanjeblaadje is gelazerd, is op gelijke wijze hier Saturnus met zijn ringen (de belangrijkste ontdekking van de wetenschapper C.Huygens) toegepast.

Toverlantaarn en speelplaneten


Het plein werd zaterdag 16 oktober 2010 officieel heropend. Stadsdeelwethouder Nevin Özütok onthulde samen met leerlingen van de St. Lidwinaschool en Wubbo Ockels een kunstwerk dat alles te maken heeft Christiaan Huygens. Het kunstwerk is een informatiezuil in de vorm van een van de bekendste uitvindingen van de 17e eeuwse uitvinder en sterrenkundige: de toverlantaarn. In de toverlantaarn is een film over het leven van Christiaan Huygens te zien. Wubbo Ockels heeft de voice-over ingesproken die te horen is bij de beelden.
Naast de toverlantaarn liggen drie natuurstenen bollen in de vorm van planeten die draaibaar zijn en waar kinderen op en mee kunnen spelen. De leerlingen van de St. Lidwinaschool op de Linnaeushof hebben meegedacht over het ontwerp van het kunstwerk, dat is gemaakt door Alice Helenklaken van Handle with Care.

Terug naar overzicht >>>

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »