De projecten van Har Hollands

woensdag 26 april 2017
timer 3 min
Lichtarchitect Har Hollands geeft op 9 mei een lezing op de Vakbeurs Ruimte & Licht. Nieuwsgierig naar zijn werk? Bekijk hier een greep uit zijn projecten.

Busan Cinema Center 

Het Busan Cinema Center is een complex bestaande uit drie gebouwen en twee grote zwevende daken en is ontworpen als thuishaven voor het Busan International Film Festival. Het complex herbergt een multifunctioneel theater, twee bioscoopzalen, een conventiecentrum, horeca,  kantoren en een multimedia centrum. Buiten tussen de gebouwen is er onder één van de twee grote zwevende daken nog een ruime openluchtbioscoop ingericht. 
De onderzijde van de grote glooiende daken is bedekt met translucent plaatmateriaal en daarachter is een volledig dynamische lichtinstallatie geïnstalleerd. De installatie bestaat uit ±42.000 RGB led’s die zijn aangesloten op een centrale besturing. Door middel van deze besturing kunnen er tal van bewegende en van kleur veranderende effecten worden getoond; de essentie van film.

Busan

 Fotografie: Duccio Malagamba

Tempels van Karnak

De Tempels van Karnak vormen het décor voor een show van licht en geluid over de kleurrijke historie van de Egyptische cultuur rondom de stad Thebes.
Naast architectonische verlichting van de overgebleven ruïne van de tempel worden er ook historische beelden geprojecteerd met behulp van GOBO-projectoren. De dynamische verlichting wordt vergezeld van sfeervolle achtergrond geluiden en een opgenomen verhaal.
 
Karnak
 

Werk In Opbouw

Tijdens het GLOW-festival 2015 in Eindhoven is de installatie ‘werk in opbouw’ getoond. Op de bouwplaats van een appartementencomplex zijn talloze bouwlampen ingezet om verschillende delen van de ruwbouw te verlichten. Als uitgangspunt zijn er typische bouwplaats geluiden verzameld en bij elk geluid is een specifiek effect bedacht wat met behulp van bouwlampen en besturing gerealiseerd kon worden. De typische bouwplaats geluiden zijn vervolgens “gecomponeerd” tot een melodieus geheel. Omdat elk geluid gekoppeld is aan een lichteffect is er een ware symfonie van licht en geluid ontstaan waarop het gebouw lijkt te dansen.
 
Werk in opbouw
 

Leidingstraat

Een belangrijk restant uit het recente industriële verleden van Strijp-S, een voormalig industrieterrein van Philips, is de ‘Leidingstraat’. Deze grootschalige structuur voorzag de aanliggende productiegebouwen van energie en hulpstoffen. Dit verdwenen transport van gassen en vloeistoffen wordt visueel gemaakt door een dynamische verlichting van de leidingen op deze 550 meter lange structuur. De leidingen worden in  segmenten van onderaf verlicht door led-strips waarvan de lichtintensiteit en lichtkleur per 10cm te reguleren is. Door het in sequentie variëren van de lichtintensiteit worden lopende lichtpatronen met wisselende snelheden over de lengte van de buizen op de leidingen gegenereerd. Met behulp van wisselende lichtkleuren refereren we aan de verschillende stoffen die ooit door deze pijpen hebben gestroomd. 
 
Leidingstraat