Project

Luchtdicht bouwen als norm bij BENG-realisaties

Het klimaatakkoord schetst een tijd van forse verduurzaming. Er moeten minstens 50.000 woningen per jaar worden aangepakt, maar er ligt een bedreiging op de loer: het gebrek aan vakmensen.

Een veelgehoord antwoord daarop is het actief bij- en omscholen van onder andere installateurs, om een antwoord te geven op steeds complexere vraagstukken. Ook het vervaardigen van complete gebouwelementen in de fabriek speelt een belangrijke rol om de onderbezetting in de sector in te vullen. 


Dankzij prefab kunnen we efficiënter produceren en een hogere kwaliteit leveren. Door in de fabriek al grote gebouwonderdelen klaar te stomen, is er op de bouwplaats minder oponthoud en kan er onder geconditioneerde omstandigheden worden gewerkt. Inmiddels kan een woning bijna volledig met prefab elementen worden uitgerust en ingevuld. 

 

Bouwconcepten richten zich onder meer op het invullen van de BENG-eis die op 1 januari 2020 ingaat. Trias Energetica geeft aan: wat je niet verbruikt hoef je niet te besparen. Daarom zet Celdex in op het beperken van warmte- en luchtverliezen. Deze opvatting is vertaald naar een totaalconcept voor luchtdicht bouwen. Het doel van het Dichtgarant-concept is het verhogen van wooncomfort, verbeteren van energieprestaties en vooraf inzicht krijgen in potentiële luchtlekkages en kosten. 

 

Om optimaal gebruik te maken van de voordelen die prefab en luchtdicht bouwen bieden, is betrokkenheid aan de voorkant van het proces een must. Begin dus tijdig, dan past het in de normale processen en zijn de kosten voor het luchtdicht maken van het gebouw minimaal. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel