Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg

maandag 27 september 2010
timer 3 min
Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg Rondom de nieuwe multifunctionele accommodatie de Caleidoscoop in de wijk Vliedberge (Vlijmen) heeft Parklaan Landschapsarchitecten BV de buitenruimte heringericht. Het speelplein werd een 'Shared Space' met opvallende kenmerken zoals grote betonnen beesten, stenen mozaïek randen en speelbergen.
Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg

Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg

Rondom de nieuwe multifunctionele accommodatie de Caleidoscoop in de wijk Vliedberg (Vlijmen) heeft Parklaan Landschapsarchitecten de buitenruimte heringericht. Het gebied is ingericht volgens het Shared Space principe en heeft opvallende kenmerken zoals grote betonnen beesten, stenen mozaïek randen en speelbergen.

Een multifunctioneel ontwerp 


Parklaan Landschapsarchitecten kreeg in 2007 de opdracht om voor het plein rondom de Caleidoscoop een ontwerp te maken. Het gebouw herbergt een basisschool, een kinderdagverblijf, een buurtcentrum, levensloopbestendige woningen, zorgwoningen en kantoren. Aleks Droog van Parklaan: “KOW Architecten had het gebouw ontworpen en zij hebben ons gevraagd het ontwerp voor het plein te realiseren. Het hele plein kon worden ingedeeld naar functie en doelgroep. Eén deel moest fungeren als schoolplein voor de bovenbouw van de basisschool tijdens de pauzes en na schooltijd. Datzelfde deel moest tevens een mooie verblijfsplek bieden voor de ouderen in de aangrenzende zorgwoningen. Een ander deel werd de entree van het buurthuis en kinderdagverblijf.  En de buurtbewoners moesten zich overal thuis voelen.” Het plein werd dit voorjaar opgeleverd.

Shared Space: geen hekken of borden


Aan alle vier de kanten van de accommodatie is de openbare ruimte heringericht volgens het Shared Space principe. Trottoirs zijn verwijderd. Rondom is het plein omsloten door een mozaïekrand van kleine steentjes met daarbinnen banken, fietsbeugels, speelaanleidingen en verlichting. Buiten deze rand liggen de parkeerplaatsen en ontsluitingsweg. De mozaïekrand, de fietsenstandaards en de banken vervangen als het ware het traditionele hek. Droog: “De Shared Space inrichting oogstte in het begin wel wat onwennige reacties. Met name de ouders waren bezorgd. Het ontbreken van een hek en het feit dat fietsers, wandelaars en spelende kinderen de ruimte delen zonder dat borden en duidelijke scheidslijnen dit regisseren, veroorzaakte wat angst voor onveilige situaties. Maar al gauw bleek dat deze inrichting iedereen goed bevalt. Kinderen voelen zich niet ‘ingehekt’ en gebruikers van het plein zijn veel attenter voor elkaar nu er geen regels zijn.”

Schoolplein


Aan de kant van de schoolentree kaderen lange banken het speelplein in. Dit zitmeubilair werd al eerder voor een schoolplein in Den haag ontworpen door Buro Poppinga en geproduceerd en geleverd door Grijsen. Ze zijn geconstrueerd uit roestvrijstalen buizen en houten zittingen. De lengte van de banken varieert. Op het speelplein werden verschillende ‘vliedbergen’ gemaakt, kunstmatige heuveltjes met een rubberen oppervlak. Op deze speelbergen prijken verschillende toestellen van Kompan, namelijk de Sprinkhaan (SPV 24330) de Ballentrechter en klimtoestel Bloqx 3.

Kinderdagverblijf


Voor de ingang van het kinderdagverblijf prijken vier gladde, grote zwarte beestenbeelden. De kat, beer, kip en hond zijn zogenaamde aaistenen en vormen een tactiele speelaanleiding voor de kleinsten. De aaistenen werden geleverd door Spereco. Overal langs het plein zijn de bomen beschermd met de Lateraal boomspiegelplinten van Samson Urban Elements.

(Fiets)Parkeren


De voornaamste elementen voor de entree van het kantoor dat in de accommodatie gevestigd is, zijn fietsparkeerbeugels en heggen. De roestvrijstalen fietsbeugels model Leon 600 passen mooi bij de banken. De parkeervakken buiten het verblijfsplein zijn vorm gegeven als eenvoudige grijze kaders. Ook zonder auto's ontstaat een interessant patroon. De weg, parkeerstroken en wandelstroken langs de woning hebben allemaal een warme bruinrode kleur. Betonnen en natuurstenen verharding werd geleverd door Excluton.

Terug naar overzicht >>>

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »