Project

Bijzondere buitenruimtes die de beleving van de werkplek verhogen

Kantoorpanden zijn meer dan gebouwen. Het terrein direct rond de panden bijvoorbeeld, de buitenruimte, telt ook mee. Daar liggen kansen de panden nog aantrekkelijker te maken voor huurders, voor de mensen die er werken en voor de bezoekers.

Flight Forum Eindhoven – aangenaam verblijfsklimaat

Het vergroenen van de openbare ruimte en het maken van fijne verblijfsplekken en logische routes zijn onderwerpen waarop Flight Forum wil verbeteren. Het herinrichten van de openbare ruimte op het kantorencluster is dan ook een belangrijk onderdeel van deze transitie. Het business park Flight Forum in Eindhoven wordt de komende jaren onder handen genomen en de openbare ruimte gaat op de schop. In een intensief proces met gebruikers en eigenaren kwam landschapsarchitectenbureau Verhoeven | de Ruijter tot een plan waarbij de bebouwing van het business park als een raamwerk dient.


De ontsluiting en toegankelijkheid van het terrein wordt behouden, maar binnen het raamwerk wordt het straatbeeld vergroend en worden er verblijfsruimtes gecreëerd. Studio REDD is gevraagd om de plannen voor de groene buitenruimte nader uit te werken en gereed te maken voor realisatie. Zij kozen voor de Palladio steen uit het Metten programma omdat de warmgrijze kleurschakering van de steen een referentie is naar de omliggende zand- en heidelandschappen. Deze zorgt - samen met de vergroening - voor een verblijfskwaliteit verhoging in het kantorencluster.

Kantorenpark Arena Hilversum - werken in ambiance

Het park herbergt meerdere bekende namen, huurders voor wie een aantrekkelijke, representatieve omgeving belangrijk is. Het wereldwijde sportkledingmerk Nike heeft er zijn Europese hoofdkantoor. Een aantal jaren na de bouw voldeed de buitenruimte niet meer aan de eisen. De eigenaren vroegen het ontwerpbureau Donders & van der Heiden, om een voorstel voor een complete vernieuwing.


Donders & van der Heiden kozen vanwege het intensieve gebruik van de buitenruimte voor La Linia® stenen. Zij wilden een totaalbeeld creëren dat minstens 20 jaar overeind blijft. La Linia® blijft duurzaam fris en schoon, ook de stenen in lichte kleuren, mede dankzij hun beschermende CleanTop® technologie. De keuze voor dit materiaal had ook nog een andere specifieke reden. Er staan panden in verschillende bouwstijlen, met roodbruine, natuurstenen gevels, met roestbruine gevelbekleding en koperbeplating. Het is een bont geheel. De La Linia® Zandbeige stenen brengen eenheid en een warme uitstraling en doordat ze net iets groter zijn dan klinkers, hebben ze een meer luxe aanzien.

Houthavens Amsterdam – een buitenruimte die past bij de kwaliteit van de gebouwen en van de huurders

Aan de Danzigerkade, tussen de Nieuwe Houthaven en de Minervahaven is een levendige, unieke campus ontstaan, het vervoer en de opslag van hout wat hier per schip werd aangevoerd in de 19e eeuw heeft plaats gemaakt voor stijlvol vormgegeven kantoor- en hotelpanden. De eigenaar en opdrachtgever van het huidige terrein is de ontwikkelende belegger Heren2. Zij zag jaren geleden al kansen in de Houthavens, aan de zuidelijke IJ-oever, net ten westen van het centrum, binnen de ring. Zij sloopten de loodsen, saneerden de grond en zetten er gebouwen neer die aantrekkelijk zijn voor veeleisende huurders. Zij wilden een buitenruimte waar mensen het prettig vinden om rond te lopen en te ontspannen, die er aantrekkelijk uitziet, ook vanuit de etages van de gebouwen en die past bij de kwaliteit van de gebouwen en van de huurders.


Het Haagse ontwerpbureau Sant en Co tekende uiteindelijk voor het ontwerp van deze buitenruimte. Begin 2019 is de kop van de Danzigerkade op de voormalige Houthavens opgeleverd waar 12.000 m2 aan stenen uit de La Linia® en de Boulevard® serie in amper 12 maanden tijd zijn verwerkt in een zeker niet alledaags patroon wat geïnspireerd is op parket en de link legt naar het hout wat hier ooit aan land kwam.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel