Startschot omvorming Benthemplein Rotterdam

maandag 29 oktober 2012
timer 3 min
Op maandag 29 oktober klonk het startschot voor de werkzaamheden en de omvorming van het Rotterdamse Benthemplein tot een waterplein. De aanleg van dit bovengrondse waterplein is een wereldprimeur, middenin Rotterdam.

Startschot omvorming Benthemplein Rotterdam

Waterplein

Het klimaat verandert waardoor het steeds vaker en harder regent. Net als veel andere gemeenten heeft Rotterdam in dicht stedelijk gebied relatief weinig ruimte om al dat water op te vangen en vast te houden. Zodra het extreem hard regent, kunnen riolen en singels overlopen, waardoor water op straat blijft staan of terecht komt in kelders. De aanleg van waterpleinen zoals het Benthemplein bieden hiervoor een oplossing. Het waterplein is een innovatie om in tijden van hevige regenval het riool te ontlasten en tegelijkertijd de stad aantrekkelijker te maken. Zodra het hard regent, wordt het water opgevangen in speciale bassins op het plein met een capaciteit van 1700 kubieke meter. Het water loopt door grote goten over het plein naar twee ondiepe bassins waar het zich verzamelt. Een verdiept sportgedeelte loopt pas bij extreme omstandigheden onder water en functioneert dan als extra bufferruimte. Zodra het weer droog is, loopt het water langzaam weg in de bodem en naar de Noordsingel en kan het plein weer helemaal gebruikt worden.

Met en zonder water een mooie openbare ruimte

De oplossing werd ontworpen door De Urbanisten en Studio Marco Vermeulen en combineert  een technisch ingenieursysteem met verbeteringen van de openbare ruimte. Naast wateropvang biedt het plein ook de nodige mogelijkheden tot ontspanning.  Er komen voorzieningen voor sport en spel, maar ook zitplekken tussen de bloemen, planten en het groen. Het project is ontworpen in samenspraak met de toekomstige gebruikers en sluit aan bij hun wensen. Portefeuillehouder Nils Berndsen (deelgemeente Noord) vertelt: ‘De studenten van het Zadkine hebben ons gevraagd of het plein misschien aantrekkelijker kon worden. We hebben écht de tijd genomen om met bewoners en andere gebruikers van het plein te kijken waar zíj nou behoefte aan hadden.’ Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin ruimte is om te ontspannen en te spelen, met een verdiept zitgedeelte, een skate-bassin en een sportveld. ‘Het plein krijgt nu echt een eigen gezicht, waarmee we iedereen een groot plezier zullen doen.’

Internationaal voorbeeld

Steeds meer steden zijn zich ervan bewust dat er andere mogelijkheden zijn om wateroverlast in dichtstedelijk op te lossen. Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaam, binnenstad en buitenruimte): ‘Het Rotterdamse Benthemplein is het eerste grootschalige waterplein van de wereld: een innovatieve Rotterdamse oplossing voor tijdelijke wateroverlast in stedelijk gebied en daarmee een inspirerend voorbeeld voor andere steden. Het Benthemplein wordt omgevormd tot een kleurrijk plein met veel ruimte voor urban activiteiten, groen en water. Zo dragen ook waterpleinen bij aan een groene, gezonde, klimaatbestendige, aantrekkelijke en economisch sterk Rotterdam’.

Samenwerkingspartners

Het grijze, betonnen plein wordt een aantrekkelijk stadsplein met ruimte voor water, sport en groen. Dit project is een creatie van verschillende samenwerkingspartners, namelijk het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, gemeente Rotterdam, deelgemeente Noord, Rotterdam Climate Initiative en Urban Habitats.

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder »