Project

Rijden over de zonnepanelen, het kan straks op deze 'energieweg'

Provincie Utrecht en BAM Infra slaan de handen ineen en leggen een wegdek van zonnepanelen aan op de N401 bij Kockengen. Op de hoofdrijbaan wordt een zonnepanelenmat met beschermlaag aangebracht van 20 meter lang, met een oppervlakte van 50 vierkante meter. In het najaar van 2017 start de pilot, die twee jaar duurt.

De zonnepanelenmat, het Franse product Wattway, bestaat uit zonnepanelen die geschikt zijn voor drukke wegen, waar dagelijks meer dan 10.000 voertuigen gebruik van maken. Ook zijn de zonnepanelen bestand tegen zware voertuigen.

 

Het bouwbedrijf en de provincie willen hiermee het rendement van zonnepanelen testen en het effect dat het drukke wegverkeer heeft op het gebruikte materiaal. Ook wordt onderzocht of de zonnecellenmat leidt tot minder onderhoud aan het asfalt en de mogelijkheid om in de toekomst met de opgewekte energie de weg op den duur energieneutraal te verwarmen, zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.

Verduurzaming

Als de pilot leidt tot positieve resultaten, kan dit bijdragen aan het reduceren van fossiele brandstoffen en de verduurzaming van de provinciale infrastructuur. Een bijkomend voordeel van het opwekken van elektrische energie via het wegdek, is dat het landschap niet wordt aangetast. In de duurzaamheidsdoelen van provincie Utrecht werd eerder ook al een pilot gestart op de N401, om een verkeersmeetsysteem op plantenergie te laten draaien.

 

Lees ookBij de N401 draait een verkeersmeetsysteem op plantenergieDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel