Project

Derde editie van tijdelijk dakpark in Arnhem

De derde editie van de Roofgarden Arnhem is een feit. Voor het derde opeenvolgende jaar werd de parkeergarage Rozet, voorheen garage Langstraat in het centrum, omgetoverd tot daktuin. De helft van het dak, ongeveer zo’n 16 bij 70 meter is voor zes weken ingericht als daktuin met hot tubs, een kippenhok, een bar, overkappingen, een kas, fruitbomen, tafeltennistafels en nog veel meer. Het dakpark in Arnhem is dit jaar geopend van 21 juni t/m 3 augustus.

Auteur: Maarten Bosman, van het gelijknamige planologisch adviesbureau te Arnhem

 

Biertjes tappen

Mede-initiator Maarten van der Wolf staat ook dit jaar weer met een groter team aan vrijwilligers klaar dan vorig jaar. Het evenement duurt twee weken langer en in plaats van een evenementenvergunning hebben ze op de zevende verdieping een horecavergunning, en kunnen ze lekker biertjes tappen. Met lokale partijen pakken ze de programmering aan. Samen met Luxor de muzikale programma’s, daksporten met Underground Gym en In Ease Training en yoga. Elke dag worden dakhappen verzorgd door Dynamic Foodshowroom en als je er een bedrijfsuitje wil organiseren is dat ook geen probleem meer. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.
 

Omgevingscoördinator

De Roofgarden Arnhem is een echt burgerinitiatief. Drie jaar geleden klein begonnen op een deel van het dak. Nu is de programmering langer en wordt het hele dak bezet en is er een officiële horecavergunning. Om in goed contact te blijven met de omgeving is er zelfs een omgevingscoördinator.  De Roofgarden Arnhem is al een begrip aan het worden in Nederland. Op andere plekken in Nederland worden soortgelijke initiatieven genomen. Studenten op De Uithof in Utrecht hebben nu ook voor vier weken een Daktuin Uithof op de parkeergarage van het UBU gebouw (universiteitsbibliotheek). 
 

Aansprakelijkheid

In de publicatie Regel die burgerinitiatieven is een foto opgenomen van de tweede editie van Roofgarden Arnhem. In de publicatie hebben Mark Verhijde en Maarten Bosman aandacht besteed aan een vijftal type initiatieven die vaak onderwerp van gesprek zijn met gemeenten. De Roofgarden valt in de groep van twee type initiatieven, namelijk hoe om te gaan met aansprakelijkheid bij evenementen, feesten en partijen en hoe ga je om met aansprakelijkheid bij tijdelijke initiatieven in het publieke domein. Via deze  link is meer te lezen over de publicatie. 

 

Het boek Regel die burgerinitiatieven  is hier te bestellen.

Tekst: Maarten Bosman

Deel dit artikel