Agenda

Dementie in de openbare ruimte

Op dinsdag 20 juni 2017 presenteren acht ontwerpers de resultaten van het onderzoekstraject Dementie in de openbare ruimte; een initiatief van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en gemeente Rotterdam.

Acht ontwerpers zijn vorige maand gestart met een onderzoek dat gericht is op het verbeteren van de toegankelijkheid en de bruikbaarheid van de openbare ruimte voor mensen met dementie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in Rotterdam, samen met mensen met dementie en hun mantelzorgers.


Naarmate het ziekteproces vordert kunnen patiënten met dementie steeds minder zelfstandig functioneren. Het wordt lastiger om zelfstandig naar buiten te gaan. Hierdoor missen zij steeds meer activiteiten en zintuigelijke impressies. En dat terwijl de overheid juist wil dat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit vraagt om oplossingen in de directe woonomgeving van mensen met dementie.


Deelnemers aan dit onderzoek zijn: Marc Andrews (social designer), Arzu Ayikgezmez (architect), Gerjanne van Gink (productontwerper), Anja Guinée (landschapsarchitect), Sanne Janssen (landschapsontwerper), Marlou de Jong (participatief ontwerper), Lotte van Laatum (productontwerper) en Anne van Abkoude (interieurarchitect). Op 20 juni presenteren deze acht ontwerpers hun bevindingen over het onderzoek. Tijdens een rondleiding door de Rotterdamse wijken Ommoord en IJsselmonde stellen de ontwerpers vijf interventies voor die de openbare ruimte geschikter maken voor mensen met dementie.


Aanmelden

U kunt zich aanmelden door uiterlijk 8 juni een e-mail te sturen aan architectuur@stimuleringsfonds.nl o.v.v. Aanmelding Dementie in de openbare ruimte. (De exacte locatie volgt via de mail na aanmelding)

Deel dit artikel