Artikel

Terugblik Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht 2017

Op 16 november kwamen meer dan 200 lichtprofessionals – OVL'ers, ontwerpers, beleidsmakers, leveranciers - bijeen voor het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht, in Kasteel de Vanenburg in Putten. Het congres werd voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar in Eindhoven door Acquire, uitgever van het vakblad Ruimte en licht, samen met OVLNL, nu ook samen met NSVV. Deze bundeling van krachten legde de basis voor een fantastische en uiterst informatieve dag. Met aansluitend nog een bezoek aan het licht festival GLOW in Eindhoven.

Dagvoorzitter Chantal Verspaille, schepen van Antwerpen, opende het congres met veel ruimte voor Belgische gevatheden, die de congresbezoekers bijzonder waardeerden. Lachsalvo’s volgende elkaar in snel tempo op. Burgemeester Lambooij, van Gemeente Putten, was de eerste spreker in het ochtendprogramma. Hij schetste het probleemveld van openbare verlichting in een kleine gemeente.


Integraal werken

Keynote landschapsontwerper Joost de Natris, van karres + brands  liet zien wat licht in de openbare ruimte kan betekenen – dit aan de hand van fascinerende projecten in binnen- en buitenland - en wat de rol daarin is van de ontwerpen. Ook stipte hij aan wat de hindernissen zijn die de ontwerper tegenkomt om zijn lichtontwerp gerealiseerd te krijgen. Integraal samenwerken is een van de oplossingen.


Lichtperceptie

Sylvia Pont, Antoni van Leeuwenhoek professor aan de TU Delft ging in haar keynote ‘Alles wat we zien is licht’ in op lichtperceptie. Ze gaf aan dat we licht zien door zijn effecten op dingen, mensen, en ruimtes. De effecten en eigenschappen van licht zijn te ontwerpen en inzetbaar om een optimale lichtbeleving te realiseren, maakte Pont duidelijk. Haar update van de laatste stand van perceptie-gebaseerd onderzoek en wat we daarmee kunnen om de lichtbeleving in de openbare ruimte te verhogen was uitermate overtuigend.


Pitches OVL Inspiratie Award 2017

De vijf genomineerden voor de OVL Inspiratie Award 2017 die door de jury eerder al bekend waren gemaakt kregen tijdens de dag de gelegenheid om hun idee in een korte pitch te presenteren. Congresbezoekers konden tijdens de lunch een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Het VR 3D model, een inzending van Studio DL, won de publieksprijs. Dezelfde inzending won ook de juryprijs. Met de uitreiking van die prijs en een toelichting door juryvoorzitter Wijnand Beemster werd het congres afgesloten. Waarna een borrel in de monumentale ambiance van het kasteel de bezoekers ampele gelegenheid bood om te netwerken.


Keuze uit 20 parallelsessies

Verdeeld over vier ronden, met in totaal 20 parallelsessies, werd de actualiteit in het vakgebied van OVL over het voetlicht gebracht. Met soms flinke discussies en vruchtbare interactie. Keuze uit onderwerpen waren onder meer: succesvol ver-led-den, multifunctionele masten, donker is licht, totaalvisies op licht, light as a service, circulariteit, de OVL Monitor 2017, tunnelverlichting en meer.
 


Uitreiking IGOV Speldje

Jaarlijks wordt het IGOV speldje uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het vakgebied Openbare Verlichting. Dit jaar hebben Ron Nadort, Beheerder Openbare Verlichting en Verkeersregelinstallaties van Gemeente Heerhugowaard en Kees Opdam, Senior Beheerder Installaties Stadswerk072 NV van Gemeente Alkmaar het IGOV speldje opgespeld gekregen.
 
Arthur Klink vatte de bijdragen van de beide heren als volgt samen: “Kees en Ron staan voor de ontwikkeling van betrouwbare duurzame producten tegen duurzaam lage maatschappelijke kosten. Zij doen dit om een betere samenleving achter te laten. Overigens net als de vele andere beheerders OVL die bij het IGOV aangesloten zijn!”


Licht op Natuur

Parallel aan het Openbare Verlichting congres Ruimte en Licht vond het congres Licht op Natuur (i.s.m. WageningenUR) plaats. Om meer te weten te komen over de gevolgen van kunstlicht in ons land is het project ‘Effecten van kunstlicht op flora en fauna in Nederland’ gestart. Op een aantal plekken in Nederland wordt natuur experimenteel verlicht, waarna heel precies wordt gekeken hoe planten- en diersoorten op het licht reageren. De effecten van licht op vogels en nachtvlinders worden daarnaast nog in detail bekeken in aparte studies. Marcel Visser van NIOO KNAW presenteerde de belangrijkste uitkomsten vanuit het onderzoeksprogramma Licht op Natuur.


Busreis naar GLOW

Aan het einde van de dag stond er een bus klaar voor bezoekers naar Eindhoven voor een GLOW-rondleiding. Met aan boord hutspot, zuurkool en bier - en heel veel zittend netwerken - zorgde de busreis (en GLOW) voor een bijzondere afronding van een bijzondere dag. De GLOW excursie werd mogelijk gemaakt door Nobralux, Spectrum, Montad, Philips, Schreder, Nedal, Ziut-Spie, De Kruijter advies en OVLNL.

Deel dit artikel