Artikel

Openbaar Spray Park Capelle a/d IJssel

De gemeente Capelle aan den IJssel is bezig met een prestigeproject om de gemeente op te knappen. Als onderdeel daarvan wordt er door Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd in het Capelse Schollebos.

Een Spray Park is een waterspeelplaats met onder andere interactieve waterspuiters en fonteinen, die kinderen (en hun ouders) uitnodigt om meer en langduriger buiten te bewegen.Het Spray Park is zó ontworpen dat het water van meerdere kanten komt, wat kinderen drijft om zich actief over en om het gebied te bewegen. Ook de diversiteit van de watertoestellen zorgt ervoor dat kinderen actief worden beziggehouden. Spetteren, het verplaatsen van water en het verleggen van stromen: het zijn allemaal belangrijke ontdekkingen en interessante speelaanleidingen. Kinderen zijn zintuiglijk ingesteld: voor hen is het belangrijk om te kunnen voelen, te zien en om invloed uit te kunnen oefenen op hun (speel)omgeving. Het spelen met water vervult deze behoefte en kinderen voelen zich dan ook van nature aangetrokken tot water. 

Alle leeftijdsgroepen 

In het ontwerp is rekening gehouden in het ontwerp met diverse leeftijdsgroepen (0-4, 5-8 en 9-12 jaar). Zo zijn er voor de jongere kinderen rustige, lage sproeiers en voor de oudere kinderen grotere en actievere toestellen. Er ligt een slipvaste, vlakke vloer en het water wordt direct afgevoerd, zodat het park ook voor de allerjongste kinderen geschikt is. Daarnaast is er rekening gehouden met diverse ontwikkelingsniveaus, speelvoorkeuren (individueel of samen) en eventuele beperkingen: het volledige Spray Park is rolstoeltoegankelijk.

Duurzaamheid 

Om de duurzaamheid van het Spray Park te waarborgen is gekozen voor kwalitatieve materialen met een afwerking die beschermt tegen corrosie, invloeden van veelvuldig gebruik en UV-straling. Bovendien wordt nagenoeg al het water opgevangen en hergebruikt en schakelen de toestellen zichzelf uit als er geen kinderen aan het spelen zijn, wat het water- en energieverbruik laag houdt.  


Het ontwerp is door gemeente Capelle aan den IJssel geschikt bevonden om in de openbare ruimte te plaatsen. Het Spray Park gaat bijdragen aan de gezondheid, de sociale contacten en de (motorische) zelfontplooiing van de kinderen. Naar verwachting wordt het Spray Park half juli in gebruik genomen. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

 

Deel dit artikel