Dit zijn de 4 beste binnensteden van Nederland

vrijdag 8 december 2017
timer 3 min
Niet Amsterdam, Utrecht of Den Haag, maar Almere en Breda hebben de beste binnenstad van Nederland. Ook de binnensteden van Hoofddorp en Arnhem gooien hoge ogen bij de jury van de Verkiezing Beste Binnenstad 2017-2019.

In de categorie middelgrote steden ging Almere er met de eretitel vandoor. Hoofddorp eindigde tweede. In de categorie grote steden ging de eer van de beste binnenstad van Nederland naar Breda. Arnhem is volgens de jury een goede tweede. Hieronder een beknopte samenvatting van de jurybeoordeling per stad.

1. Almere

“Het imago van het centrum van Almere als ongezellig en saai klopt allang niet meer. Het planmatig opgezette centrum van Almere verandert langzaam maar zeker in een organische binnenstad. Dankzij verschillende intensieve samenwerkingsverbanden heeft het centrum van Almere zich ontwikkeld tot een bruisend winkel-, verblijf- en woonmilieu”, schrijft de jury. Verder ademt Almere ‘gastvrijheid’. “Bij een bezoek aan Almere kun je er niet omheen: de Segways. Deze rollende informanten ‘staan’ voor iedere bezoeker klaar om hun vragen over het centrum te beantwoorden.” Verder prijst de jury de ‘zeven pleinen strategie’. “Door de sterke sturing zijn de zeven pleinen ook zichtbaar en voelbaar in het centrum, waarbij er voldoende oog is voor de verbindingen tussen de verschillende deelgebieden.”

2. Hoofddorp

Hoofddorp: een stad vol ambitie Tijdens het jurybezoek van 26 oktober jongstleden heeft het centrumgebied van Hoofddorp zich gepresenteerd als een vitale winkelstad vol ambitie die 200% gaat voor resultaat. De jury was zeer positief verrast door de samenwerkingsverbanden en het complete winkelaanbod dat het centrumgebied van Hoofddorp kent. De stad heeft in de afgelopen twee jaar duidelijk grote stappen gemaakt en zal zich de komende jaren ook nog verder doorontwikkelen.

 

Een fantastisch voorbeeld van de samenwerking is het groene parkje op het Raadhuisplein. Een afgekeurde skatebaan is in samenwerking met bewoners, gemeente en vrijwilligers omgetoverd tot een groene oase op het plein. Jong en oud hebben hier plezier van!

3. Breda

Brabantse gezelligheid. De jury heeft Breda uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2017-2019 in de categorie ‘grote binnensteden’. “Een gevoel van welkom zijn, dat is wat de jury kreeg tijdens het jurybezoek. Breda heeft een fijne, prettige, warme binnenstad waar veel goede concepten en ondernemers te vinden zijn. De Brabantse gezelligheid zie je, voel je en ruik je overal om je heen.”

 

“Breda heeft het allemaal; culturele historie, monumentale panden en moderne nieuwbouw. De binnenstad kent een mooie mix van deze drie componenten. Horeca, foodservice, cultuur en de historische kwaliteit wisselen elkaar moeiteloos af. Doordat de stad zo veelzijdig is, spreekt de stad een grote doelgroep aan.”

4. Arnhem

De binnenstad van Arnhem heeft zich de laatste jaren opgewerkt. “De partijen in de binnenstad hebben na een moeilijke periode lef getoond en zijn gestart met verschillende projecten om de hele binnenstad naar een hoger niveau te brengen. De binnenstad moet weer één geheel vormen. De jury ziet en waardeert de ontwikkeling die Arnhem de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt. Er moet nog veel gebeuren, maar de revitalisering van de zuidelijke binnenstad is een grote belofte voor de toekomst.“ De jury merkt dat Arnhem op het gebied van cultuur heeft laten zien dat de binnenstad grote stappen heeft gezet.