'Niet alleen de dingen goed doen, maar juist de góede dingen doen '

dinsdag 13 juni 2023
Asha Schoonheid, projectleider duurzaamheid openbare ruimte bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, schrijft een column over het pad naar de circulaire transitie van de openbare ruimte. "We stellen onze vaste werk- en denkwijzen in deze projecten constant ter discussie om te bepalen waar ons vaste stramien ons beperkt om duurzamer te ontwikkelen en te bouwen. Zo werken we er naartoe om niet alleen de dingen goed te doen, maar juist de góede dingen te doen."

Daar sta ik dan, met mijn managementmodellen en veranderplan vanuit de bedrijfskunde. Kijkend naar duurzaamheid in de openbare ruimte worstel ik met de toepassing van deze gangbare modellen uit de vorige eeuw. Bedacht vanuit standaard bedrijfsvoering en de visie: de dingen goed en efficiënt doen. Maar als we de dingen echt goed deden stonden we nu niet voor zo’n grote uitdaging: de noodzaak om circulair te bouwen. Toch best logisch dat die ‘oude’ modellen dan ineens niet meer passen? 

Sinds tweeënhalf jaar ben ik bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch bezig met duurzaamheid in de openbare ruimte. Een onderwerp waar gelukkig heel Nederland mee bezig is. Netwerken zijn opgezet, ambtenaren van andere gemeentes zijn ineens hechte collega’s en ingenieursbureaus ontwikkelen tools en rekenmethoden om duurzaamheid in onze processen te verwerken. 

Maar zelfs met zoveel ontwikkeling, slimme denkers, nieuwe tools en rekenmodellen wist ik niet hoe ik duurzaamheid echt kon vastzetten in onze organisatie. Pas toen ik in contact kwam met bureau We-Boost vielen de puzzelstukjes op hun plek. Ik besefte dat we deze uitdaging helemaal verkeerd wilden aanpakken, namelijk vanuit de optimalisatie van de bestaande processen. Maar als die bestaande processen zo goed waren, hadden we die grote uitdaging toch niet? 

We-Boost leerde ons hoe we buiten onze vastgeroeste patronen moesten denken.‘Stel je eens voor hoe de circulaire openbare ruimte er in 2050 uitziet, er zijn geen restricties.’ We lieten onze fantasie de vrije loop. Er werd gedroomd over extern eigendom van je assets, een openbare straat was voortaan van gevel tot gevel en er werd zelfs bedacht dat we nooit meer onze eigen wijk uit hoefden door thuiswerken en virtual reality reizen. Eén ding stond als een paal boven water: niemand droomde dat de openbare ruimte er in 2050 zo uitziet als vandaag.  

Met deze nieuwe denkwijze op zak zijn we dit jaar begonnen met experimenten. We hebben een aantal projecten gekozen waar we een transitietraject aan hebben gekoppeld. Het einddoel is vaag, de weg ernaartoe nog vager: als hij maar bijdraagt aan de circulaire transitie. We stellen onze vaste werk- en denkwijzen in deze projecten constant ter discussie om te bepalen waar ons vaste stramien ons beperkt om duurzamer te ontwikkelen en te bouwen. Zo werken we er naartoe om niet alleen de dingen goed te doen, maar juist de góede dingen te doen. 

Ook wij zijn er nog niet. Deze methodiek werken we de komende tijd uit zodat we hier de komende jaren mee aan de slag kunnen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze manier ons uiteindelijk door de circulaire transitie heen gaat leiden. 

Asha Schoonheid 
Projectleider duurzaamheid openbare ruimte 
Gemeente ‘s-Hertogenbosch 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
descriptionArtikel

Sturing in bestekken cruciaal voor circulaire en CO2-impact

28 nov 2023

Ieder jaar worden er, veelal in opdracht van en in samenwerking met gemeenten of provincies, prachtige nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter

26 nov 2023

Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse materialenbank: ‘We hergebruiken veel meer dan grond’

19 nov 2023

De Circulaire Materialenbank van het Ingenieursbureau (Stadsontwikkeling) geeft bouwmaterialen in Rotterdam een…

Lees verder »
Kompasweg Alkmaar
descriptionArtikel

Circulair onderhoud stoepen? Neem net als Alkmaar meer duurzame ambities mee

24 okt 2023
De stoepen van de Alkmaarse Kompasweg waren toe aan een opknapbeurt. Door dit op een circulaire en ‘…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire opgave kan alleen slagen als partijen beter samenwerken

29 sep 2023

Het is heel waardevol dat er tegenwoordig steeds meer circulair geopereerd wordt. “Maar dat gaat natuurlijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

28 sep 2023

“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…

Lees verder »