Fotograaf legt straatleven in 195 wereldsteden vast

vrijdag 2 juni 2017
timer 2 min
Fotograaf Jeroen Swolfs reisde zeven jaar lang over de wereld. Hij bezocht 195 wereldsteden en legde daar het straatleven vast op de gevoelige plaat. Nu is de reis volbracht. Deze zomer opent in een voormalige magazijn op het Hembrugterrein in Zaandam het imposante Streets of the World Photo Museum.

Het museum is gehuisvest in het voormalige defensiemagazijn ‘De Dood’. De oppervlakte van het museum is 3800 vierkante meter, verdeeld over vier ruimtes. Het pand is volledig opgeknapt, zonder dat het zijn rauwe uitstraling en historie verliest. De foto’s zijn levensgroot geprint en geven bezoekers het straatgevoel van onder andere Pyongyang, een haventje in Togo of een park in Tegucigalpa.

Jarenlang project

Swolfs studeerde rechten en bezocht daarna de Academie voor Fotografie. Hij werkte als freelance fotojournalist onder andere voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Telegraaf en Metro. Van 2006 tot 2016 werkte hij aan het project Streets of the World. In 2016 richtte hij het platform Streets of our World op, een on- en offline community waarbij de mondiale menselijke verbinding centraal staat.

"Verhaal van verbondenheid en hoop"

Het project geeft een uniek kijkje achter de schermen van hoofdsteden die door media afgeschilderd worden als gevaarlijk en onrustig. “Mijn foto’s tonen een completer verhaal dat betrokkenheid, verbondenheid en hoop biedt”, aldus Swolfs. Alleen straten in de hoofdsteden van Jemen, Libië en Equitoriaal Guinee zijn nog niet door Swolfs gefotografeerd. “Streets of the World is een uniek fotoproject dat eraan bijdraagt mensen een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid te geven, als onderdeel van constructive journalism”, vertelt Swolfs. “Hoewel ik nog drie landen heb te gaan, wil ik in deze tijden van polarisatie, onrust, xenofobie en groeiende angst voor oorlog en terrorisme niet wachten om mijn verhaal te delen met dezelfde wereld die ik in de afgelopen zeven jaar ook heb mogen fotograferen en leren kennen.”

 

Het tijdelijke museum is geopend van 16 juni tot en met 30 september. Swolfs bundelde bovendien zijn foto’s een 436 pagina’s tellend boek. Meer informatie: www.streetsoftheworld.com