Nieuws

Arnhem zet stille stofzuigers in na klachten geluidsoverlast

Het schoonmaken van de Arnhemse binnenstad gaat vanaf deze maand met veel minder geluid gepaard. De veegwagen en motorbladblazers worden vervangen door twee stille stofzuigers. Wanneer noodzakelijk worden elektrische bladblazers ingezet.

Bewoners en ondernemers klaagden over geluidsoverlast die gepaard ging met de traditionele veegwagen en bladblazer, zo schrijft de gemeente Arnhem in een persbericht. Reden om voortaan deze nieuwe methode toe te passen. Het reinigen zal bovendien nog meer overdag gebeuren in plaats van in de vroege ochtenduren.

Preventief

'Voordeel daarbij is dat het reinigen meer zichtbaar wordt voor het publiek, wat mogelijk een preventieve werking heeft tegen zwerfvuil. De aanname is namelijk dat mensen minder geneigd zijn rommel van zich af te werpen als ze zien dat er wordt schoongemaakt', schrijft de gemeente.

Veegauto

De binnenstad wordt vanaf nu zes dagen in de week gereinigd met twee stille stofzuigers. Uitzondering is nog de zondag en het uitgangsgebied Korenkwartier en omgeving. Hier wordt nog met de veegauto gewerkt, met begeleiding van elektrische bladblazers. De verwachting is dat de veegwagen met elektrische bladblazer nog maar één keer nodig is in de rest van de binnenstad, op woensdag, na het ophalen van het huisvuil. De praktijk moet uitwijzen of dit voldoende is. De stille stofzuiger is geen onbekende in Arnhem. Deze wordt al geruime tijd ingezet bij het reinigen van het stationsgebied. De elektrische bladblazers zijn wel nieuw.

Deel dit artikel