Nieuws

Houten lichtmasten in de openbare ruimte

Steeds vaker zien we in het straatbeeld een houten (licht-) mast opduiken. Buiten het feit dat een houten lichtmast zeer duurzaam is, zorgt hout ook voor een warm en natuurlijk gevoel in de openbare ruimte.

Hout is een natuurproduct wat zich gemakkelijk laat bewerken in diverse vormen en kleuren maar ook voorzien kan worden van een scala aan accessoires. Zelfs een eigenlogo is geen probleem.

Wat natuurlijk wel belangrijk is dat u een mast koopt met de juiste kwaliteit hout en conservering, in verband met onderhoud en levensduur, maar ook dat deze geproduceerd wordt op correcte wijze en voorzien is van een CE-markering. Om hierin de juiste keuze te maken heeft Toine Adams advies een publicatie geschreven die u wegwijs maakt in alle aspecten van houten lichtmasten zodat u een goed en degelijk product koopt. Deze publicatie is gratis te downloaden op de website van OVLNL in de bibliotheek.Een tegenhanger van de houten mast die vaker opduikt, is een stalen of aluminium mast met een gecoate of geschilderde houtprint. Een leuk en goedkoop alternatief maar niet meer dan dat. Het onderhoud op dit soort conservering is niet of nauwelijks uitvoerbaar waardoor de gemeente blijft zitten met een mast die niet te onderhouden is. Tevens leeft heb gevoel bij deze oplossingen van 'we willen wel, maar we kunnen niet'. Als u een project hebt waar hout beschreven wordt, zet er dan ook een houten (licht-)mast neer en geen namaak product.

Een houten (licht-)mast wordt nu meestal gebruikt als decoratieve oplossing. Kijkende naar de toekomst en nadenkend over cradle-to-cradle, MKI en LCA, is het zeker meer dan interessant om eens een vergelijk te maken tussen de verschillende materialen die er op dit moment verkrijgbaar zijn en te zien dat een houten mast weldegelijk een functioneel product kan zijn. Valmont is altijd bereid om met u te kijken naar de mogelijkheden en in het verkrijgen van inzichten in de materialen onderling. Wij zijn immers producent van zowel staal, hout als aluminium waardoor we inzichten hebben in alle materialen en productieprocessen. Duurzaamheid is voor Valmont immers en way of life en daarom willen wij u graag helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Deel dit artikel