Nieuws

Buitenfitnessplein voor kinderen in Nijmegen

Brede School de Zonnewende in Nijmegen heeft als eerste school in Nederland een Junior Fitness Plein gerealiseerd. De speciale projectgroep van deze Sportieve Gezonde School XL was direct na het zien van de mogelijkheden enthousiast geworden en zag in het project een kans om de maatschappelijke rol van de Brede School in de wijk nog verder te bekrachtigen.

Thijs de Groen, die namens Sportservice Nijmegen verantwoordelijk was voor het beweegaanbod op de Zonnewende, nam samen met bovenbouwcoördinator Marianne Broeders het initiatief om de rest van het team, de leerlingen en de wijkbewoners te enthousiasmeren. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat allerlei organisaties die in de wijk actief zijn, op velerlei wijze een bijdrage hebben geleverd. Het Junior Fitness Plein heeft dan ook een wijkfunctie en is ook buiten schooltijd én in weekenden en schoolvakanties geopend.

Aangepast voor kinderen

De sporttoestellen zijn afkomstig uit de Norwell BuitenFitness-lijn van Proludic Speel- en Sporttoestellen. Deze modern vormgegeven toestellen zijn vanwege het duurzame materiaalgebruik uitermate geschikt voor de openbare ruimte. De Norwell Junior-lijn is qua uitstraling vergelijkbaar met de toestellen voor volwassenen, maar is aangepast wat betreft afmetingen en functionaliteit. De verschillende toestellen uit deze lijn zorgen voor een verbetering van het uithoudingsvermogen, toename van de kracht en het spieruithoudingsvermogen en verbetering van de coördinatie en  lenigheid.

Gymlessen

Het Junior Fitness Plein wordt door de Brede School tevens ingezet als onderdeel van de lessen Lichamelijke Opvoeding. Om de capaciteit te vergroten is daarom een speciale fitnessmat geplaatst tussen de fitnesstoestellen. Deze mat bevat speciale oefenvormen die perfect aansluiten bij de geplaatste toestellen.

Bewegingsarmoede

Inmiddels is het wijkplein reeds enkele weken in  gebruik en de reacties van de kinderen zijn overweldigend. Marianne Broeders: “Op dit moment is er veel aandacht voor bewegingsarmoede bij kinderen. Tot enkele maanden geleden was het speelterrein een saaie, grijze vlakte. Het Junior Fitness Plein is onderdeel van een groter geheel, van een totaalaanpak. Zo hebben we een uitdagend combinatietoestel geplaatst, dat kinderen stimuleert om op speelse wijze fysiek actief te zijn. Tevens hebben we in de kuil een voetbalveld aangelegd, maar de echte blikvanger is natuurlijk het Junior Fitness Plein. De kinderen maken al volop gebruik van de toestellen en speelaanleidingen. Kortom, wat ons betreft is het plan nu al een groot succes!”

Deel dit artikel