Nieuws

Enquête: Rijksuniversiteit doet onderzoek naar nudging in publieke ruimte

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar nudging om overlast in de publieke ruimte te verminderen. Nudges zijn interventies die proberen het gedrag van mensen te beïnvloeden, zonder gebruik te maken van dwang, financiële prikkels of het onmogelijk maken van gedrag.

Het kan daarbij gaan om het beïnvloeden van het fietsparkeergedrag van burgers of hoe snel ze rijden. Onder publieke ruimte wordt in het onderzoek begrepen: straten, pleinen en parken in dorpen en steden. Om het onderzoek kracht bij te zetten, hebben de onderzoekers een enquête opgesteld. In de enquete wordt uw mening gevraagd over voor welk soort problemen nudging geschikt is en in welke publieke ruimten en buurten nudging een geschikt interventiemiddel is.

Besluiten op automatische piloot

“Wellicht staat u er niet bij stil, maar de kans is groot dat u betrokken bent bij nudging Nudges zijn interventies die inspelen op het feit dat mensen vaak niet rationeel handelen, maar vooral ‘op de automatische piloot’ besluiten nemen. Rode matten voor fietsers, Nijntje verkeersborden of share space zijn bekende voorbeelden van nudges. Hopelijk wilt u uw ervaring delen over het gebruik van nudging in de publieke ruimte door het invullen van een enquête”, schrijven de onderzoekers.

 

Klik hier om naar de enquête te gaan

Deel dit artikel