Buitencode stimuleert omgang tussen bezoekers van natuurgebieden

maandag 11 april 2016
timer 2 min
'Buitencode' is een nieuwe campagne die de positieve omgang tussen bezoekers van natuurgebieden centraal zet. In het verlengde hiervan willen de initiatiefnemers (diverse natuurorganisaties en sportbonden) kennis bijbrengen over verantwoord gebruik van de natuur.

Gedragsregels

“Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet!” Met deze kreet willen de organisaties de Buitencode aan de man brengen. Aanleiding van het initiatief is de wrijving die dikwijls ontstaat tussen bezoekers van natuurgebieden, doorgaans omdat er geen rekening met de beleving van een ander wordt gehouden. Dit wordt volgens de initiatiefnemers bevestigd door de uitkomsten van de Grote Natuur Enquête van Natuurmonumenten.


De samenwerking tussen de natuurorganisaties en sportbonden levert de Buitencode op, een aantal gedragsregels voor bezoekers van natuurgebieden. "Hiermee vragen we bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen," aldus het NTFU, één van de initiatiefnemers, in een persbericht. "Zo gaan we op een respectvolle manier met elkaar en met de natuur om. En zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van de natuur. Deze Buitencode is er voor iedereen."
 

Humor en een high five

De organisaties gaan deze gedragsregels actief promoten. De hoop is dat mensen elkaar 'met humor en een high five ' aanspreken op elkaars gedrag. "We laten daarmee zien dat iedereen kan blijven genieten van sporten en bewegen in de natuur. Juist door rekening te houden met anderen en respect te tonen voor mens en natuur."


De Buitencode, hieronder te zien, is een samenwerkingsverband van de NTFU met KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Landschappen en Staatsbosbeheer en mede mogelijk gemaakt door het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat. 
 


De Buitencode bestaat uit 5 regels:

  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart.
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting de natuur en haar gebruikers.
  • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag.
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig; draag bescherming.
  • Blijf op de paden en geef natuur de ruimte.