Nieuws

Schoolpleinen Noord-Holland worden groen

De provincie Noord-Holland helpt scholen met het groener maken van schoolpleinen. Door kennisbijeenkomsten te organiseren, het meefinancieren van onderzoek naar de beste inrichting van een groen schoolplein en via het al bestaande Betrekken bij groen-fonds moet het voor scholen makkelijker worden om hun pleinen te vergroenen.

Via het provinciale platform Groen Kapitaal worden onder andere leerkrachten, schoolleiders, beleidsmakers en hoveniers uitgenodigd om mee te praten en denken met scholen om stappen te zetten naar een groen(er) schoolplein. Begin 2021 start de nieuwe subsidieronde van het Betrekken bij groen-fonds. Scholen worden uitgenodigd om een bijdrage aan te vragen voor het vergroenen van het schoolplein.

Daarnaast steekt de provincie 15.000 euro in het onderzoek ‘Groene schoolpleinen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen’ dat Topsector Tuinbouw uitvoert. Daaruit moet blijken wat de beste inrichting van een schoolplein is voor een optimale speel- en leeromgeving. “Ook wordt onderzocht hoe andere opgaven zoals klimaatadaptatie in een schoolpleinontwerp meegenomen kunnen worden”, zo schrijft de provincie. 

'Groen doet kinderen goed'

Deze plannen komen voort uit het initiatiefvoorstel ‘Groen doet kinderen goed’ van Partij voor de Dieren. Uit een verkenning in opdracht van de provincie adviseerde IVN Natuureducatie om binnen 5 jaar 25 procent van de Noord-Hollandse schoolpleinen te vergroenen. Ook adviseerde IVN een ‘groene-schoolpleinenbeweging’ te starten zodat belanghebbenden kennis kunnen uitwisselen. Hiermee gaat de provincie nu aan de slag.

Lees ook: Zeeuwse schoolpleinen gaan flink vergroenen

Deel dit artikel