Nieuws

Potje pingpong op tafel van gerecycled materiaal

Een wedstrijdje tafeltennis op een tafel die gemaakt is van voormalige treinvloeren, het kan in Zwolle! Ter gelegenheid van het NK Tafeltennis (2 en 3 maart in Landstede Sportcentrum Zwolle) kunnen reizigers van woensdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart een potje spelen.

Het eerste potje pingpong werd op woensdag 27 februari om 9.45 uur gespeeld. De strijd ging tussen Nederlands bekendste tafeltennister - Bettine Vriesekoop - en NS'er Jacqueline Berghorst. 
Nieuw leven ingeblazen

De tafel is gemaakt door ondernemer David van der Veld van Veldtwerk en bestaat uit hergebruikt treinmateriaal. Van der Veld deed eerder ervaring op met linoleumlassen bij NS Treinmodernisering en past deze vaardigheid nu toe bij de productie van de pingpongtafel. Ook het linoleum voor het lassen is afkomstig uit NS-treinen. 

Het proces

Ilse de Vos van Eekeren, Manager Duurzamer Ondernemen bij NS, legt uit hoe het hergebruiken in zijn werk gaat: "Op dit moment geven wij onze treinen na 20 jaar trouwe dienst een tweede leven. In 45 dagen strippen we het rijtuig en bouwen dat vervolgens weer volledig op, zodat de trein opnieuw 20 jaar meekan." 


 


Van een oude trein keert 86 procent van het materiaal terug in dezelfde of een andere trein. Ook krijgt 11 procent van de materialen een bestemming buiten een trein. In totaal wordt 97 procent van de trein hergebruikt. De Vos van Eekeren vertelt: "We willen naar 100 procent hergebruik en zoeken samen met partners naar mogelijkheden voor die laatste 3 procent. Door de samenwerking met Veldtwerk komen we weer een stapje dichterbij.''


De tafeltennistafel staat van woensdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart op station Zwolle, in de ruimte genaamd Buitensporig Zwolle. 

Deel dit artikel