Skatecultuur terug in openbare ruimte

woensdag 28 juli 2010
timer 2 min
Een plek ontwerpen waar zowel skateboarders als anderen gebruik van kunnen maken: dat was de opdracht van de ideeënwedstrijd Reclaiming the Street. Het Rotterdamse Showroom MAMA deed hiervoor een oproep aan skateboarders, kunstenaars, studenten, architectenbureaus en stedenbouwkundigen.  
Skatecultuur terug in openbare ruimte

 

Nieuwe stap


Reclaiming the Street is een nieuwe stap in het langlopende project Endless City, waarin MAMA onderzoek doet naar de relatie tussen de skateboardcultuur, openbare ruimte en beeldende kunst. Want, naast de skatehal, is ook de straat het natuurlijke terrein van deze groep skaters. De laatste jaren lijkt echter door de toename van skateparken en her en der gerealiseerde halfpipes, dat de jongeren met hun skateboards verdwijnen uit het straatbeeld. Showroom MAMA wil daar met Reclaiming the Street tegenwicht aan bieden met vernieuwende ideeën en mogelijkheden voor de stad en de skateboardcultuur.

Breed beeld


Showroom MAMA ontving 85 prijsvraaginzendingen, waarvan 40 procent uit het buitenland. Zo ontstond een breed  beeld over de mogelijkheden van plekken die zowel ‘skatebaar’ zijn, als andere functies kunnen hebben. In de projectruimte Rot(t)erdam zijn alle inzendingen te zien;  een veelzijdige en indrukwekkende hoeveelheid  objecten, herdefinities en markering van plekken, flexibele bouwpakketten en innovatieve concepten van skate-installaties op poëtische plekken. Bovenop gebouwen, in water, parken en op pleinen.

Roze badkuip


Uit deze ideeën koos een vakjury een viertal inzendingen. Deze worden door de ontwerpers de komende weken verder uitgewerkt. Uiteindelijk wordt één winnend ontwerp aangewezen, waarbij uiteraard vooral wordt gelet op de realiseerbaarheid. De publieksfavoriet is ‘De Badkuip’ van Maurizio Scarciglia en Luis Oliva Andrade van NAUTA architecture & research Rotterdam, een groteske roze badkuip met een diversiteit aan gebruiksfuncties (zie afbeelding).

Nadenker


Een ideeënwedstrijd blijkt een aantrekkelijke manier om ontwerpers na te laten denken over de mogelijkheden van nieuwe functionaliteiten in de buitenruimte. Een interessante trend is dat ook de gebruiker van de stedelijke omgeving hierbij betrokken wordt. Het terugveroveren van de eigen openbare omgeving door bewoners en de inrichting hiervan niet alleen overlaten aan gemeente, die toch zoveel mogelijk wil reguleren, kan wel eens een belangrijke ontwikkeling worden. Op verschillende plekken in Nederland ontstaan hierin al interessante bewegingen.

Bron: Sander Zweerts de Jong, Archined.nl