Amsterdam onderzoekt verkoelend effect kunstgras

woensdag 5 augustus 2020
timer 2 min
De gemeente Amsterdam onderzoekt of kunstgrasvelden gekoeld kunnen worden met regenwater dat onder het veld wordt opgeslagen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, zo zegt de gemeente.

De temperatuur op kunstgrasvelden kan enorm oplopen. Het onderzoek bekijkt daarom of het mogelijk is om de voordelen van natuurgras met die van kunstgras te combineren. Gewoon gras zorgt voor verkoeling, omdat het regenwater opneemt, dat ook weer verdampt. Hierdoor blijft niet alleen het gras maar ook de omgeving koel en stroomt er minder regenwater weg via het riool. "Door regenwater op te slaan onder het kunstgrasveld kunnen we gebruik maken van de koelende werking van de verdamping van regenwater. Net als bij echt gras", zo schrijft de gemeente Amsterdam.

Eerste resultaten 

In het onderzoek worden de temperatuur en de verdamping van een gewoon kunstgrasveld, een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld en een gewoon grasveld vergeleken. De eerste meetresultaten zijn veelbelovend: op 25 juni bleef het gekoelde kunstgrasveld 26 graden koeler dan het gewone kunstgrasveld. Daarmee werd het gekoelde kunstgras met een temperatuur van 35,9 graden slechts 1 graad warmer dan gewoon gras. Het gekoelde kunstgras verdampte wel ongeveer de helft minder water dan gewoon gras, maar veel meer water dan bij gewoon kunstgras. 

Het onderzoek duurt twee jaar en de ervaringen van de gebruikers worden ook meegenomen. De definitieve resultaten van het onderzoek worden eind 2021 bekend.