Nieuwe armaturen stads-as Rotterdam

maandag 5 juli 2010
timer 2 min
Speciale armaturen verlichten stads-as Rotterdam De openbare verlichting langs en boven de belangrijkste stads-as van Rotterdam – die voert vanaf de A16 tot midden in het centrum – is vervangen. Atelier LEK ontwikkelde de lichtvisie voor de Coolsingel en de Schiedamsedijk. Cuprohaag Lichttechniek leverde de armaturen.
Nieuwe armaturen stads-as Rotterdam

Speciale armaturen verlichten stads-as Rotterdam

De openbare verlichting langs en boven de belangrijkste stads-as van Rotterdam – die voert vanaf de A16 tot midden in het centrum – is vervangen. Atelier LEK ontwikkelde de lichtvisie voor de Coolsingel en de Schiedamsedijk. Cuprohaag Lichttechniek leverde de armaturen.

Nieuwe verlichtingsarmaturen


Deze belangrijke toevoerweg naar het hart van Rotterdam start bij de afslag 25 van de A16 en omvat het traject Maasboulevard, Boompjes, Schiedamsedijk, Coolsingel tot aan het Hof-plein. Van begin tot eind staan en hangen hier Hellux armaturen uit de serie Fritzleuchten. In totaal werden over het gehele traject ongeveer 450 nieuwe verlichtingsarmaturen geplaatst.

Oplevering


Het complete project werd in een aantal fasen opgeleverd: in 2006 de Coolsingel in 2008 gevolgd door de Boompjes. Eind 2009 kwam als laatste de Schiedamsedijk – inclusief de befaamde Sterrenboulevard – gereed. Cuprohaag Lichttechniek uit Capelle a/d IJssel was vanaf 2007 de leverancier van deze armaturen.


Speciale optiek


Voor toepassing op de Coolsingel en de Schiedamsedijk ontwierp Atelier LEK, uitgaande van het bestaande Hellux model Fritzleuchten, een nieuwe armatuuruitvoering toegespitst op de  specifieke verlichtingseisen die door de gemeente voor dit deel van het traject werden opgesteld. Het nieuwe type hangarmatuur (Coolsingel, Schiedamsedijk en Hofplein) – type 117 – is voorzien van een speciale optiek bestaande uit een bandvormige lens, die de naar beneden gerichte lichtuittreding op de weg naar behoefte breder of smaller kan maken.

Ophanging


De armaturen zijn voor een deel opgehangen aan overspanningskabels (6 meter boven de rij-baan) en voor een deel gemonteerd op lichtmasten. Toegepast zijn twee halogeenmetaaldamp-lampen 70W/HIT-CE. Voor het voetgangersgedeelte is gekozen voor Fritzleuchten type 114, dat eveneens voorzien is van deze speciale optiek.

Handafdrukken van beroemdheden


Op de Schiedamsedijk staan masten opgesteld met een enkele of dubbele uithouder: type 115 ten behoeve van de rijweg en type 114 voor het naastliggende fiets/voetpad. Aparte vermel-ding verdient nog de aanvullende verlichting op de zogeheten Sterrenboulevard waar handaf-drukken van beroemdheden in het plaveisel zijn aangebracht. Deze worden met speciale aan de mast gemonteerde designschijnwerpers (type FLC 131) door middel van een smalle lichtbundel aangelicht.

Terug naar overzicht >>>