OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst sluit af met rondvaart langs Amsterdam Light Festival

zondag 14 januari 2018
timer 3 min
Amsterdam gaat volledig over op ledverlichting. Een kwart van de 150 lichtmasten in de hoofdstad is inmiddels voorzien van led-armaturen. De komende vijf jaar gaat het gehele mastenbestand over op led. Dat zei Gerke ten Have, hoofd OVL gemeente Amsterdam, tijdens de OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst op 12 januari in Amsterdam.

De nieuwjaarsbijeenkomst werd geopend door Arthur Klink. Na een korte introductie gaf hij de microfoon aan Ten Have.

 

OVL hoogtepunten Amsterdam

In een terugblik op het achterliggende jaar noemde Ten Have enkele hoogtepunten. Allereerst de doorbraak van led in de hoofdstad. Een hoogtepunt noemde hij ook de bijeenkomst van het internationale OVL netwerk LUCI netwerk (Lighting Urban Community International) in Amsterdam. Ten Have wees ook op de publicatie van het OVL beleidskader: ‘een belangrijke stap’.  

Enthousiast was Ten Have ook over de deelname van Amsterdam aan Light Challenge, een initiatief van gemeente Heerenveen.

Amsterdam heeft in 2017 ook zeer bijzondere tunnelverlichtingen gerealiseerd – onder andere een tunnel met de big five, lichtbeelden van wilde dieren die met je meelopen. “Dit slaat enorm aan, we gaan het meer doen. Tunnels worden zo veel leuker, en veiliger,” besloot Ten Have.

 

OVLNL in 2017

Na de Amsterdamse inbreng door Ten Have was het woord aan Arthur Klink. Ook hij blikte terug op 2017. Natuurlijk kwam de invoering van de NPR 13201:2017 ter sprake. Na het eerste tumult zijn de plooien gladgestreken. Klink keek tevreden terug op de zeer succesvolle OVLNL Vakbeurs Ruimte & Licht in Nieuwegein, georganiseerd in samenwerking met Expo Proof en Acquire. Dit jaar vindt de Vakbeurs Ruimte & Licht plaats in Expo Houten op 5 juni. OVLNL is in 2017 uitermate actief geweest. Klink wees op de Leidraad Circulariteit OVL, het rapport Medegebruik  Lichtmast, het referentiemodel Smart Urban Lighting, OVL Monitor, en de aanzet tot de OVLNL kennisbank/bibliotheek, die samen met Harm-Jan Korthals Altes, Saxion Hogeschool, en OVLNL wordt opgezet.

 

OVLNL symposium Feel the Night

Vooruitblikkende wees Klink op de Light Challenge 2018 met als startpunt het OVLNL symposium Feel the Night op 7 februari in Thialf in Heerenveen. Dit symposium staat in het teken van het thema: De duisternis beleven. Met veel aandacht voor de beleving van licht die veder gaat dan de technische richtlijnen. Klink benadrukte dat openbare verlichting steeds meer stake holders krijgt en dat het vakgebied in antwoord daarop zich met rasse schreden aan het verbreden is.

 

Amsterdam Light Festival

Na Klink volgden nog een aanstekelijke uitzeenzetting door Kathy Reineri over ’s werelds grootste kerstboomverlichting, in IJsselstein (onder meer over het lastige pad van het innoveren in OVL). Hans Nouwens verzorgde een interactieve presentatie met enquête (over smart lighting). En Aart van Bolhuis sprak over het Amsterdam Light Festival. Waarna de deelnemers van de OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst in de rondvaartboot stapten, voor een diner en vaart langs de lichtkunstwerken van het festival.

    

 

OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst sluit af met rondvaart langs Amsterdam Light Festival

Arthur Klink opent de OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 in Amsterdam.

Gerke ten Have, hoofd OVL Amsterdam, over de hoogtepunten van OVL in Amsterdam, tijdens de OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst in Amsterdam.. Gerke ten Have, hoofd OVL Amsterdam, over de hoogtepunten van OVL in Amsterdam, tijdens de OVLNL Nieuwjaarsbijeenkomst in Amsterdam..