Pilotgemeente Deventer laat Voorstad Oost meer bewegen
“Voorstad Oost is een herstructureringswijk waar voor veel bewoners de commerciële sportschool of georganiseerde sport een brug te ver is”, vertelt Meriel Hendriks van Sportbedrijf Deventer, het bedrijf dat het project uitvoert. “Samen met basisschool de Windroos, speeltuinvereniging De Driehoek en Eagles4Deventer (maatschappelijke stichting van Go Ahead Eagles) – allen gelegen in Voorstad Oost– Sportbedrijf Deventer en de gemeente hebben we een convenant getekend om bewoners uit Voorstad Oost meer te laten sporten en bewegen.”
Olympisch plein
Voorstad Oost Beweegt heeft Deventer als pilot ingediend bij het NISB voor de Beweegvriendelijke Omgeving. Want naast meer activiteiten in de wijk, waren ook fysieke aanpassingen geweest. Zo is bij basisschool de Windroos het schoolplein omgetoverd van een wat troosteloos plein naar een Olympisch Plein. Ook heeft de school de gymzaal opnieuw ingericht zodat er nu drie keer per week sportlessen verzorgd kunnen worden. Bij goed weer wordt ook buiten op het plein gesport met ‘freeplayers’ die makkelijk omgebouwd worden tot basketbal- en korfbalpalen, of met een net ertussen voor volleybal en tennis. Een andere fysieke aanpassing in de wijk is de verplaatsing van speeltuin De Driehoek van de rand van de wijk naar een centraal punt in Voorstad Oost. Tevens is de speeltuin voorzien van een kunstgrasveld waar volop gesport wordt door jeugd en volwassenen. De basisscholen in de buurt maken gebruik van de speeltuin als buitenspeellocatie of voor sport- en spellessen.
Goed geland
Momenteel is Sportbedrijf Deventer samen met buurtbewoners aan het inventariseren hoe kinderen en ouders zich door de wijk bewegen (lopend of fietsend) om bij de speeltuin te komen. Die ligt nu bij een drukke kruising. Het idee is om met mozaïektegels een veilige en beweegvriendelijke route aan te leggen die de verschillende locaties in de wijk met elkaar verbindt. “De Beweegvriendelijke Omgeving is bij Sportbedrijf Deventer goed ‘geland’. Het is een begrip geworden, een soort paraplu”, is Hendriks enthousiast. In de toekomst wil de organisatie de gemeente Deventer adviseren en ondersteunen bij het opnieuw inrichten van de openbare ruimte, zeker nu steeds meer wipkippen uit het straatbeeld gaan verdwijnen. “Ook bij herstructureringswijken en -projecten willen we ons mengen om bewegen, sporten en verplaatsen onder de aandacht te brengen. Het begin is er!”