Project

Eerste geveltuin van Feijenoord

Eerste geveltuin voor Feijenoord In deelgemeente Feijenoord is recent in een gezamenlijke opdracht van woningcorporatie Vestia en gemeente Rotterdam, de eerste geveltuin geplaatst. De groene wand van 50 m2 is een goed voorbeeld van het creatief en groen benutten van beperkt beschikbare ruimte.

Eerste geveltuin van Feijenoord

 

Turan Yazir, dagelijks bestuurder van deelgemeente Feijenoord,  en Hugo ‘t Hart, manager Woondiensten van woningcorporatie Vestia Rotterdam Feijenoord, plaatsten symbolisch een van de panelen van de nieuwe groene gevel bij ’t Gemaal aan de Pretorialaan in Rotterdam. De eerste groene gevel in de deelgemeente is ontworpen door groenspecialist Mobilane uit Leersum.

Live-Panelsysteem

De groene gevel bij ’t Gemaal is een zogenoemde LivePanel van groenspecialist Mobilane uit Leersum. Het LivePanel-systeem bestaat uit losse panelen van 60 x 100 cm (h x b) en wordt met een lichte aluminium constructie aan de gevelwand bevestigd. De LivePanel is volledig beplant met een mix van groenblijvende en bloeiende planten. Zo zijn onder meer Heuchera, Varens en Campanula’s in de geveltuin verwerkt.

Seizoenen en levensduur

In de winter zijn de planten, net als in gewone tuinen, in rust en vanaf het voorjaar zullen de planten weer gaan groeien en bloeien. Het innovatieve systeem van de LivePanel heeft een geïntegreerd irrigatiesysteem dat zorgt voor water en plantenvoeding. Groenspecialist Mobilane is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en heeft een groeigarantie aan de gemeente gegeven. De verwachte levensduur van de LivePanel is minimaal dertig jaar.

Ambities en groene doelen

De groene wand van 50 m2 bevindt zich direct tegenover het drukke Afrikaanderplein en vormt daarmee een rustige tegenhanger van het verkeer en een natuurlijke overgang naar het naastgelegen Afrikaanderpark. De aanleg van de geveltuin is onderdeel van het Vergroeningsproject Rotterdam. De groene gevel sluit ook goed aan bij de ambities van de eigenaar van ’t Gemaal, woningcorporatie Vestia, om de Afrikaanderwijk te transformeren tot een wijk waar het prettig wonen is. Bij de ontwikkeling van de Afrikaanderwijk vormen buurtparken en extra groen een wezenlijk onderdeel.

Vergroeningsproject Rotterdam

Het Vergroeningsproject Rotterdam is een initiatief van Alexandra van Huffelen, wethouder voor duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte, om de tien meest versteende wijken van Rotterdam groener te maken zodat de leefbaarheid van de wijken verder verbeterd wordt. Twee van deze wijken, Bloemhof en Afrikaanderwijk, liggen in de deelgemeente Feijenoord. Vanwege de hoge mate van dichte verstedelijking, vraagt het vergroenen grote creativiteit en alternatieve oplossingen. De gemeente denkt onder meer aan een groenere inrichting van voetgangersgebieden en aan tijdelijk of verplaatsbaar groen op bouwlocaties. De verticale tuin aan de blinde muur bij ’t Gemaal is een voorbeeld waarbij de beperkt beschikbare ruimte creatief benut wordt voor vergroening. 

Deel dit artikel