Project

Grijze parkeergarage nu weelderig groen

Er is een grote stap gezet in het duurzaam maken van winkelcentrum Stadshart in Zoetermeer. Sempergreen Vertical Systems installeerde onlangs een groene gevel op de parkeergarage van het centrum. Deze groene gevel biedt in al zijn facetten een duurzame oplossing.

Grijze parkeergarage nu weelderig groen

Direct een groen resultaat

De binnenstad krijgt door deze gevel een groener aanzicht en ziet er daardoor meer uitnodigend uit. De voormalige grijze en grauwe parkeergarage van winkelcentrum Stadshart was voor eigenaar Unibail-Rodamco en de gemeente Zoetermeer een doorn in het oog. De vraag die Unibail-Rodamco en gemeente Zoetermeer aan Sempergreen Vertical Systems stelde was hoe de parkeergarage kan voldoen aan de eisen van duurzaamheid en esthetiek van deze tijd. Het resultaat is een groene gevel van 274m2 die is opgebouwd uit 686 voorbegroeide Flexipanels. Binnen twee weken was de garage veranderd in een weelderig groene parkeergarage.

In alle facetten duurzaam

Een belangrijk criterium voor de opdrachtgever was dat de groene gevel in al zijn facetten duurzaam en waterbesparend moest zijn. Voor de toediening van de voeding van de gevel is daarom gekozen voor een volledig internet gestuurd irrigatiesysteem. Het systeem meet vocht, temperatuur en EC-gehalte (zoutgehalte of hoeveelheid voedingsstoffen, red.) en stelt de waterafgifte hierop af. Het lekwater dat van de gevel loopt, wordt opgevangen in een 1000 liter vat en wordt van hieruit hergebruikt voor de voeding van de planten. Zo wordt uiterst zuinig water gegeven. Daarnaast vergroot de gevel de diversiteit aan vogels en insecten, zorgt deze voor afbraak van CO2 en verlaagt het de zomerse temperatuur in de stad. Hiermee is de groene gevel op en top duurzaam.

In alle jaargetijden groen

Winterharde planten, geschikt voor zowel zon- als schaduwlocaties, vormen de basis van de groene gevel. De gevel blijft zo het gehele jaar gegarandeerd groen. Door het toepassen van diverse bladsoorten voor heesters en vaste planten krijgt de gevel een prachtige kleurvariatie door de seizoenen heen. Dit biedt voor de leefomgeving rondom de parkeergarage het hele jaar door een aangenaam uitzicht.

Deel dit artikel