Project

Verticale tuin kleurt Stadshart Zoetermeer groen

Zoetermeer heeft grote ambities wat betreft het verduurzamen van de stad. De stad wil tot de tien duurzaamste gemeentes van Nederland behoren. Nieuwbouwproject Cadenza speelt een grote rol in het vergroenen van het stadshart, door de toepassing van onder andere een SemperGreenwall.

Duurzame ambities

In het programma 'Duurzaam Zoetermeer' zijn afspraken vastgelegd om de gemeente in de toekomst leefbaar te houden. Het zal een groene, schone en milieuvriendelijke stad moeten worden, waarin zuinig wordt omgegaan met natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. Duurzaam Zoetermeer werkt hiervoor nauw samen met lokale milieuorganisaties, het bedrijfsleven en de inwoners van Zoetermeer.


Cadenza: horecahart van Zoetermeer

Een mooie aanvulling voor het oostelijke gedeelte van het Stadshart is horecaplein Cadenza, wat in de loop van 2017 zal worden opgeleverd. Als het om ontspannen en ontmoeten gaat moet Cadenza de ‘place to be’ worden van Zoetermeer. Om invulling te geven aan de groene ambities van de stad, heeft Sempergreen van de gemeente opdracht ontvangen voor het realiseren van een groene gevel. Deze SemperGreenwall bevindt zich op een centrale plek van het horecaplein.


Groene gevels

Winterharde planten, geschikt voor zowel zon- als schaduwlocaties, vormen de basis van de groene gevels van Sempergreen, en bieden tevens de garantie dat ze het hele jaar door groen blijven. Door het toepassen van diverse bladsoorten voor heesters en vaste planten krijgt de gevel een prachtige kleurvariatie door de seizoenen heen.

 

Sempergreen heeft in de afgelopen jaren al meerdere groene gevels in het centrum van Zoetermeer geplaatst. Zo werd bijvoorbeeld in 2012 parkeergarage ‘Bovenlangs’ voorzien van een verticale tuin. Dit was tevens de allereerste groene gevel in de binnenstad. En in 2014 kreeg de parkeergarage aan de Luxemburglaan een prachtig groen aangezicht. 


Een gezonde leefomgeving

Met de groene gevel van Cadenza wordt weer een grote stap voorwaarts gezet ter verduurzaming van het Stadshart. Maar ook voor de leefomgeving van de bewoners van Zoetermeer biedt groen alleen maar voordelen. Zo draagt een groene gevel bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving.

 

Deel dit artikel