De circulaire en duurzame potentie van de straatbaksteen

vrijdag 7 juli 2023

Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit kunnen straatbakstenen een positieve bijdrage leveren aan de inrichting van de openbare ruimte. Straatbakstenen hebben een lange levensduur, worden gemaakt van een hernieuwbare grondstof en kennen een hoge mate van hergebruik. Producent Vandersanden blijft zoeken naar manieren om die impact verder te verhogen. Aan de hand van de R-ladder kijken we met productmanager Rogier Verheijen naar de circulaire eigenschappen, uitdagingen en potentie van de straatbaksteen. 

Bij familiebedrijf Vandersanden geldt collectief welzijn als de voornaamste doelstelling. De baksteenfabrikant heeft de klimaatdoelen van 2030 en 2050 in een eigen Together To Zero programma vertaald en streeft daarin via een daling van haar milieu-impact van vijftien procent in de periode 2020-2023 naar volledige CO2-neutraliteit in 2050. Het productieproces en de producten worden hierbij tegen het licht gehouden, waar valt wat te winnen? 

Binnenstad van Groningen met keiformaat 62mm en waalformaat 70mm

Hernieuwbare grondstof    

“Verreweg het grootste deel van de Nederlandse straatbakstenen komt uit het gebied waar de Rijn ons land binnenkomt. Daar is een grote afzetting van kleideeltjes en daar vindt van oudsher veel kleiwinning plaats”, vertelt Verheijen. “Het is een mooie symbiose: wat de rivier aanvoert is ook wat grotendeels voor de productie van onze straat- en gevelstenen wordt gebruikt, zodat het een hernieuwbare grondstof is. Een bijzondere eigenschap in de bouwwereld.”  

Om te kijken hoe de winningen het beste in het landschap zijn in te passen, voert Vandersanden de kleiwinning uit in samenspraak met milieuorganisaties en ontgrondingsbedrijven: elke winning wordt omgezet naar nieuwe natuur en biodiversiteit. Bovendien zorgt de kleiwinning voor veilige vaarwegen en krijgt de rivier de ruimte om bij hoog water uit zijn oevers te treden. 

CO2-uitstoot 

Rogier Verheijen

“We zijn ons ervan bewust dat de gewonnen klei vervolgens wordt gebakken in ovens die draaien op aardgas, wat een significante CO2-uitstoot oplevert”, zegt Verheijen. Vandersanden heeft daarom in Tolkamer een nieuwe tunneloven in gebruik die de CO2-uitstoot met 25 procent terugdringt. Het bedrijf kijkt naar innovatie om dit verder op te voeren.  

Verheijen: “De overheid heeft vanuit het Klimaatakkoord regionale Koploperprogramma’s opgezet, waarin waterstof één van de speerpunten is. Het toekomstperspectief is om straatbakstenen met groene waterstof te produceren. Dat gecombineerd met een hernieuwbare en lokale grondstof zou straatbaksteen bij uitstek een circulair bouwproduct maken.” 

R-ladder 

Die straatbaksteen heeft, naast de hernieuwbare grondstof, al veel circulaire eigenschappen. Verheijen pakt de R-ladder erbij en legt het product langs de meetlat van de drie bovenste treden: refuse, reduce en re-use. “Het beste circulaire idee is om waar mogelijk geen verharding toe te passen. Het gaat dus om zo efficiënt mogelijk verharden. Dit geeft ruimte voor meer groen in de openbare ruimte. Op die hoogste trede van refuse kun je ook denken aan doorgroeibare bestrating. Moet een parkeerplaats bijvoorbeeld helemaal ‘dicht’ zijn? Daar denken we in mee en bieden we oplossingen voor.” 

Dan kom je vanzelf ook op de tweede trede, reduce. “Je hebt het product wel nodig, maar hoe kun je daarbij minder materiaal inzetten? Neem bijvoorbeeld het keiformaat. Deze kent de gangbare hoogte van tachtig millimeter, maar als je zeventig hanteert, win je 12,5 procent. Dat is een hoogwaardige manier van circulariteit omdat je minder materiaal gebruikt.” 

S-Line 

Keiformaat 80 vs 70mm

“Daar zitten wel grenzen aan natuurlijk. Bij gevels kun je kiezen voor steenstrips, maar bij bestratingen heb je te maken met andere technische eisen als verkeersbelasting en stabiliteit. In het verleden werd vanwege de belastbaarheid een zo hoog mogelijke straatbaksteen gestraat, want dat is veilig. Maar dit is wel het moment om kritisch te kijken waar je welke hoogte daadwerkelijk nodig hebt.” 

Vandersanden heeft met de S-line® een reeks afgeslankte straatbakstenen op de markt gebracht om op de kunst van het weglaten in te spelen. De steen heeft een kleinere footprint en een gunstiger MKI-score per vierkante meter, is net zo functioneel voor wegen, pleinen en paden en doet geen concessies op het esthetische vlak. “We nemen de gemeenten mee in een nieuwe manier van denken, in hoe we kijken naar de toekomst. Met S-line® kun je nu al een concrete circulaire stap zetten.” 

Re-use 

Op de derde trede van de ladder komen twee andere circulaire eigenschappen van de straatbaksteen naar voren: levensduur en hergebruik. De steen is kleurvast en gaat volgens onderzoek van CE Delft gemiddeld 135 jaar mee. Het hergebruik is vastgesteld op nagenoeg negentig procent. “Die eigenschappen heeft de steen altijd al. De crux zit 'm in het vinden van oplossingen om het hergebruik verder te optimaliseren.” 

Hij vervolgt: “Door de openbare ruimte meer te standaardiseren op kleur en formaat van straatbaksteen, ben je optimaler ingericht op circulariteit. Maar dit creëert wel een spanningsveld met de esthetische invulling en diversiteit in de openbare ruimte. Dat zal steeds vaker een interessante discussie opleveren.” 

Verheijen sluit af: “Met S-line® geven we opdrachtgevers en ontwerpers extra mogelijkheden om gebruik te maken van de nu al sterke circulaire eigenschappen van straatbakstenen. Het is absoluut een circulair materiaal met toekomst.” 

Vandersanden 
Tolkamer 
088 – 088 55 55 
vandersanden.com

Esscheweg in Vught met 70mm baksteen

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
descriptionArtikel

Sturing in bestekken cruciaal voor circulaire en CO2-impact

28 nov 2023

Ieder jaar worden er, veelal in opdracht van en in samenwerking met gemeenten of provincies, prachtige nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter

26 nov 2023

Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse materialenbank: ‘We hergebruiken veel meer dan grond’

19 nov 2023

De Circulaire Materialenbank van het Ingenieursbureau (Stadsontwikkeling) geeft bouwmaterialen in Rotterdam een…

Lees verder »
Kompasweg Alkmaar
descriptionArtikel

Circulair onderhoud stoepen? Neem net als Alkmaar meer duurzame ambities mee

24 okt 2023
De stoepen van de Alkmaarse Kompasweg waren toe aan een opknapbeurt. Door dit op een circulaire en ‘…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire opgave kan alleen slagen als partijen beter samenwerken

29 sep 2023

Het is heel waardevol dat er tegenwoordig steeds meer circulair geopereerd wordt. “Maar dat gaat natuurlijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

28 sep 2023

“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…

Lees verder »