Artikel

Zitbank met mini-podium en evenwichtsbalk

Het Pomppleintje in het centrum van Assen is een geliefde plek om even uit te rusten. De gemeente Assen en ondernemersvereniging Hartje Stad vroegen CM3 custom-made om een nieuwe zitbank met mini-podium te ontwerpen. In de houten zitbank is tevens een evenwichtsbalk verwerkt, die onderdeel uitmaakt van een speelroute door de stad.

Eerder ontwierp CM3 custom-made in opdracht van de gemeente Assen een 10 meter lange ovalen stationsbank, die bekleed is met Bilinga FSC en hardsteen. “Deze bank biedt niet alleen zitplaats voor wachtende passagiers en passanten, maar dient ook als aanrijbeveiliging voor het station. Daarom is het object, dat maar liefst 17 ton weegt, stevig onder de grond verankerd in beton”, vertelt Ruud van Eggelen van CM3 custom-made.

Steenvormige zitbank

Naar aanleiding van dit project werd Van Eggelen gevraagd om voor het Pompleintje een nieuwe zitbank te ontwerpen. In samenspraak met de gemeente Assen en de lokale ondernemersvereniging bedacht de ontwerper een houten zitbank van FSC Camaru en thermisch verzinkt staal. “In de steenvormige bank van 6,5 meter lang en 5,5 meter breed is een uitsparing gecreëerd voor de boom, die op warme dagen verkoeling en schaduw biedt. Ook is er deels een rugleuning aangebracht voor mensen die even rustig achterover willen leunen”, aldus Van Eggelen.

Gele pootafdrukjes

Een deel van de zitbank vormt een mini-podium, waarop kleinschalige voorstellingen en optredens kunnen plaatsvinden. Eveneens bijzonder is de stalen evenwichtsbalk (way finding), die aan de rand van de bank is aangebracht. De bank is onderdeel van de speelroute ‘De pups van Mannes’. De route begint bij het Mannes kunstwerk bij het treinstation in Assen. Middels gele pootafdrukjes zijn de speeltoestellen en -aanleidingen in de binnenstad aan elkaar verbonden. De pootjes zijn ook op de evenwichtsbalk aangebracht. Van Eggelen: “Zo worden kinderen uitgedaagd om op de balk te spelen en kunnen ouders, verzorgers of opa’s en oma’s langer van de binnenstad genieten.”

CM3 custom-made
‘s-Hertogenbosch
073 - 785 21 05
https://cm3-custommade.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6 2020. Download hier het magazine.

Deel dit artikel