Afzet- en verlichtingspalen in kruisvorm voor Amphia Ziekenhuis Breda

donderdag 15 oktober 2020
timer 2 min
Na drie jaar bouwen is het nieuwe en hypermoderne Amphia Ziekenhuis in Breda gereed. De directie vroeg CM3 custom-made om samen met landschapsontwerpbureau BoschSlabbers duurzame afzet- en verlichtingspalen voor de nieuwbouw te ontwikkelen.

Eerder engineerde Ruud van Eggelen van CM3 custom-made de patiotuinen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Naar aanleiding van dit project werd Van Eggelen benaderd voor de buiteninrichting van het Amphia. In het nieuwe ziekenhuis is veel aandacht besteed aan duurzame bedrijfsvoering. Amphia ondertekende met de gemeente Breda een zogenoemde Green Deal, waarin is vastgelegd dat er zuinig en slim wordt omgegaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen. De directie vroeg CM3 custom-made en BoschSlabbers dan ook om een duurzaam ontwerp voor de buiteninrichting. “In het ontwerp is rekening gehouden met een zo klein mogelijke afvalstroom. Daarnaast is in 138 duurzame verlichtingspalen ledverlichting geplaatst en bij vijf palen kunnen e-bikes worden opgeladen”, vertelt Van Eggelen.

Kruisvorm

Alle palen zijn 88 tot 100 centimeter hoog en zijn uitgevoerd in thermisch verzinkt staal. De poedercoating is in dezelfde speciale kleur als de kozijnen van het ziekenhuis, zodat de palen matchen met de architectuur van het gebouw. Bijzonder aan het ontwerp is de kruisvorm, die geïnspireerd is op het ziekenhuiskruis. “In de verlichtingspalen zijn vier sleuven aangebracht: drie met sfeerverlichting en een sleuf met strooilicht dat gericht is op het voetpad. Zo worden de wandelroutes fraai uitgelicht”, aldus Van Eggelen. Bij de ambulance-ingang zijn tien verzwaarde palen aangebracht met witte en rode reflectoren als aanrijbeveiliging voor de ambulances. In opdracht van aannemer Donkergroen heeft CM3 custom-made de afzetpalen geleverd.

CM3 custom-made 
’s-Hertogenbosch 
073 785 21 05
https://cm3-custommade.nl/