Duurzaamheid aanjagen door het als economische waarde te zien

donderdag 25 mei 2023
Metten Stein + Design

Inrichting van openbare ruimtes door private partijen. Kop Danzigerkade, Amsterdam

Om de duurzaamheidstransitie te laten slagen, is het van belang om duurzaamheid ook als economische waarde te beschouwen. Dat is de overtuiging van Marcel Schemkes, eigenaar bij Metten Stein+Design Nederland. Hij deelt zijn visie op duurzaamheid en circulariteit.

“Bij een familieonderneming als Metten wordt gedacht in generaties. Het denken op lange termijn zie je terug in alles wat Metten doet”, zegt Schemkes. Het is ook een voorwaarde om de huidige duurzaamheidstransitie te laten slagen, meent hij.  

De waarom-vraag moet dan ook steeds worden gesteld. Hij refereert aan de afname van de insectenpopulatie. “Die zegt veel mensen nu niet direct zoveel. Maar op het moment dat de oogsten mislukken omdat er geen bevruchting meer plaatsvindt en we geen eten hebben, dan wordt het tastbaar. Dus niet alleen roepen dat er dingen moeten gebeuren vanwege het milieu en het klimaat, maar laten zien wat de consequenties zijn. Met daarbij het verlies aan  economische waarde. Want dan gaan de oren extra overeind staan.” 

Omdenken 

Hij hamert op dat bewustzijn, het omdenken en noemt Zwolle als voorbeeld. “Daar investeren ze in een stadsdijk, die 40.000 euro per strekkende meter kost. Die kosten worden gemaakt omdat anders de schade bij een overstroming van de binnenstad van Zwolle vier miljard euro zou zijn. Dus die afweging wordt wel degelijk ook gemaakt. Dat aspect komt meer naar de voorgrond: wat is de gevolgschade van de klimaatverandering en hoe kunnen we dat aanpakken?” 

Economische waarde onder duurzaamheid scharen 

Hij noemt drie onderdelen waarmee de relatie van duurzaamheid en economische waarde aantoonbaar is; levensduur, onderhoud en klimaatadaptatie: minder vervangen, minder onderhoud plus een gerichte functionaliteit van het product om bijvoorbeeld klimaatadaptatie te bevorderen leveren drie keer een economisch rendement op basis van duurzaamheid. 

Maar ook technische innovaties spelen een grote rol in het verdere optimaliseren van duurzaamheid en economische waarde, zo ook in het geval van beton als werkstof voor verhardingsmaterialen. “Beton technisch gezien bepaalt de dichtheid van een betonsteen met een hoogwaardige deklaag primair de bestendigheid tegen verwering en indringing van vocht en vuil en daarmee de kwaliteit.  Maar met de EcoTerra® Technology is daar heel snel verandering ingekomen. Deze innovatie verandert de microstructuur van de steen en zijn deklaag volledig en dat geeft belangrijke voordelen, naast de al immense verlaging van ongeveer zestig procent van de CO2-belasting door geen cement te gebruiken en een steenoppervlak dat zelf nagenoeg geen vocht en vuil meer opneemt.”

EcoTerra

EcoTerra is gedurende acht jaar een in eigen huis ontwikkelde betontechnologie die zich bevindt in een  wereldwijde patentaanvraag. Deze Metten Stein+Design technologie wordt inmiddels in licentie gebruikt door enkele vooraanstaande beton producenten in zowel Europa als Canada en de Verenigde Staten. 

Bij de ontwikkeling was niet alleen het doel om het gebruik van cement als bindmiddel overbodig te maken, maar tevens een wezenlijk betere betonkwaliteit met combineerbare eigenschappen tot stand te brengen. Dit laatste moet de acceptatie en daarmee het gebruik van duurzame betonstenen in een stroomversnelling brengen. Inmiddels is de EcoTerra Zero op de markt gebracht, dit is de eerste betonsteen ter wereld die zowel in de kernbeton als in de deklaag 100 procent cementvrij is.  

-> Download de catalogus hier

Kansen en bedreigingen 

Hij wil er maar mee zeggen, de duurzaamheidstransitie vereist bewustzijn, bij de opdrachtgever en  eindgebruiker. En dan ontstaan er vanzelf kansen. En een bedreiging voor een stenenfabrikant, als steen moet gaan wijken voor groen? “Nee”, zegt Schemkes gedecideerd. “Ik juich het toe, hoe gek dat misschien ook klinkt. We moeten niet die hele openbare ruimte dichtstraten met stenen. Dat past nu niet en dat heeft het eigenlijk ook nooit gedaan, de klimaatverandering is een drijfveer om dat blijvend rigoureus anders aan te pakken. Ik zeg ook tegen architecten, gebruik minder stenen, maar pak wel de goede.” 

Metten Stein+Design compenseert het met licentieverkoop: “Wij verkopen internationale licenties voor andere, betere producten en betontechnologieën. Dat is eigenlijk al begonnen eind jaren 50 met de uitvinding van de grasbetonsteen door Jozef Metten. In de jaren 90 is daar de CleanTop technologie bij gekomen, wereldwijd gepatenteerd en een hele goede manier om producten blijvend af te schermen voor invloeden van buitenaf. En inmiddels is daar EcoTerra technologie aan toegevoegd, waarbij de stenen én honderd procent cementvrij zijn én een hogere kwaliteit verkregen hebben.” 

Hij maakt het verhaal ermee rond, het familiebedrijf dat steeds vooruit denkt en daarbij soms voor de troepen uitloopt. “Die grasbetonsteen van opa Metten, daar wilde niemand aan. ‘We willen dichte parkeerplaatsen: waarom moeten we betonstenen waar gras doorheen groeit.’ Dat kwam dus pas later op gang. Je moet de twijfel overwinnen en daar loop je nu ook tegenaan.” 

“Wij moeten oppassen dat dit ook nu niet gebeurt omdat duurzaamheid een containerbegrip begint te worden en daarmee te pas en te onpas wordt gebruikt. De Europese Commissie heeft niet voor niks het voorstel gedaan om nieuwe wetgeving in te voeren. Waarbij claims over duurzaamheid ook werkelijk bewijsbaar moeten zijn om daarmee onder andere greenwashing tegen te gaan. Terecht, je moet ervoor waken dat bij duurzaamheid de essentie verloren gaat. Dat het een commerciële speelbal wordt, waardoor mensen sceptisch worden en je ze niet meekrijgt om werkelijk veranderingen door te voeren. En dat moeten we niet hebben, want het is noodzakelijk.” 

Reduce. Reuse. Recycle. Nieuwe producten met o.a. gebakken klinker afval
Reduce. Reuse. Recycle. Nieuwe producten met o.a. gebakken klinker afval

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

24 sep om 17:00 uur

“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daag de markt uit om circulair te zijn!

23 sep om 14:06 uur

Het loont voor opdrachtgevers bij de openbare ruimte om de markt uit te dagen om te komen met circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Verduurzamen luistert nauw, je wilt ook de levensduur zo lang mogelijk houden'

19 sep om 14:27 uur

Duurzaamheid is een eigenschap die steeds vaker wordt uitgevraagd, ook bij de aanleg van fietspaden. Met de…

Lees verder »

Toekomstbestendigheid heeft een onopvallend gezicht

14 aug om 12:55 uur

Langs de snelweg, net ten zuiden van Rotterdam, ligt het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Het…

Lees verder »

Opmerkelijke renovatie voor SBO De Vlindertuin

8 aug om 08:46 uur
SBO de Vlindertuin schoolplein ondergaat opmerkelijke renovatie door Hercules Speeltoestellen. Een circulaire…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Leidse Ladder als monitoringstool voor circulariteit

7 aug om 09:00 uur
Om te beoordelen of projecten in de openbare ruimte circulair worden uitgevoerd, ontwikkelde de gemeente Leiden de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe zet je via een Circo Track je volgende circulaire stap?

28 jul om 08:24 uur

Vorig jaar deed John Wermink, circulair manager bij straatmeubelproducent Falco, in Straatbeeld een oproep aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

24 jul om 14:50 uur

Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…

Lees verder »