Duurzame en betaalbare toiletvoorziening voor de openbare ruimte

zondag 24 mei 2020
timer 2 min
Er is een groot tekort aan toiletten in Nederland. Iedere Nederlander moet een openbaar toilet delen met meer dan 2.500 anderen. Van deze toiletten is slechts één op de drie toegankelijk voor gehandicapten. Dat is natuurlijk veel te weinig.

Niet alleen ondervinden de ruim 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte in ons land daar hinder van, iedereen wordt blij van meer openbare, toegankelijke toiletten. Het voorkomt bovendien overlast door wildplassen. In het buitenland is het allang de normaalste zaak van de wereld. In Frankrijk en Duitsland staan in het kleinste dorp openbare toiletten. In andere landen is er zelfs wetgeving die overheden verplicht voor voldoende toiletten te zorgen.

Kostbaar 

Hoge begrote aanleg- en onderhoudskosten weerhouden veel gemeentes van een investering in een passende toiletvoorziening. Recentelijk is er in Nederland echter een nieuw toiletsysteem op de markt gekomen dat in veel situaties deze zorgen weg kan nemen.

Voor het autonome toilet van fabrikant Kazuba, in Nederland vertegenwoordigd door importeur Paavo International, is enkel zon en wind nodig. Plas en poep valt simpel gezegd door een gat naar beneden en wordt in een ondergrondse tank gescheiden opgevangen. Door een continu proces van mechanische ventilatie verdampt de urine en verdroogt de ontlasting. Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie van het afvalstoffenvolume, waardoor de tank gemiddeld pas na tien- tot vijftienduizend bezoekers hoeft te worden geleegd. 

Overal te plaatsen 

De Kazuba toiletten kunnen, doordat geen water-, elektriciteits-, of rioolaansluiting benodigd is, overal worden geplaatst. Ideaal dus voor parken en overige recreatieplekken waar deze voorzieningen meestal niet voorhanden zijn en zo hoge aanlegkosten kunnen worden voorkomen. De toiletten zijn leverbaar in drie verschillende uitvoeringen en zijn geschikt voor mindervaliden. De kleinste KL1 versie is leverbaar vanaf circa 5.500 euro. 

Na 10 jaar productie-ervaring en wereldwijd meer dan 1000 toiletten te hebben geplaatst, zijn er inmiddels ook in de Nederlandse gemeentes Rijswijk, Wijdemeren, Amsterdam en op golfbanen in Wilnis en Vianen de eerste Kazuba toiletten geplaatst.


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. 
Je kunt hier het magazine gratis doorbladeren.

Paavo International 
Hillegom 
0252 – 532 992 
www.paavo.nl