Een slimme stad begint bij een gebruiksvriendelijk beheersysteem

vrijdag 21 mei 2021

Bijna alles in de openbare ruimte kent een bepaalde vorm van beheer. Er zijn steeds meer slimme toepassingen. Maar uiteindelijk valt of staat alles met goede registratie en adequaat beheer. En dat is voor een groot deel afhankelijk van hoe gebruiksvriendelijk het beheersysteem is. 

Walid Rahman is directeur bij Data Control en deelt zijn ervaring over beheersystemen. “Zelf heb ik in mijn jonge jaren, lange tijd gewerkt als inspecteur voor speel- en sportplekken. Ik werkte wel met 10 verschillende systemen, integraal of juist specifiek. Dan weet je op een gegeven moment wel wat goed werkt en wat niet.”  
 
Integraal of specifiek 
“Er zijn veel verschillende beheersystemen op de markt; specifiek en integraal. Het voordeel van meer specifieke beheersystemen is dat gebruiksvriendelijkheid veel hoger in het vaandel staat, omdat de ontwikkeling is toegespitst op een of een aantal objecten in plaats van de hele openbare ruimte. De registratiemogelijkheden en het inzichtelijk maken van gegevens werken optimaler omdat ze zijn toegespitst op specifieke objecten.  
 
Maar steeds meer gemeenten werken met een integraal beheersysteem omwille van de efficiëntie en kostenbesparing. Wat ik merk is dat veel beheerders en ‘buitenjongens’ het een kriem vinden om mee te werken. Wat vaak gebeurt is dat de keuze voor zo’n systeem niet wordt gemaakt door degenen die er het meest mee werken. Dus daar verlies je uiteindelijk de efficiëntieslag en dat is zonde. “ 
 
De kunst van combineren  

“Samenwerking tussen integrale en specifieke beheersystemen vergroot de gebruiksvriendelijkheid. Je hebt dan het beste van allebei. Dit kan door  specifieke modules te integreren. Maar meestal wordt gewerkt met een online  link tussen systemen (API’s) voor uitwisseling van informatie. Op deze manier werkt Data Control samen met een aantal integrale systemen en organisaties. Zo kunnen inspecties bijvoorbeeld efficiënt en gebruiksvriendelijk worden uitgevoerd in ons systeem en wordt informatie vervolgens teruggekoppeld naar het hoofdsysteem.” 
 
Beheer met ABS-web en app  

“Bij de ontwikkeling van ons beheersysteem ABS-web put ik veel uit mijn ervaring als inspecteur. Daarbij ontwikkelen wij samen met klanten en eigen inspecteurs. Dan weet je zeker dat het aansluit bij degenen die ermee gaan werken. De module ‘Spelen’ is al meer dan 10 jaar in gebruik bij gemeenten. De afgelopen jaren hebben we 7 nieuwe modules ontwikkeld. Hiermee willen we inspelen op de vraag naar meer gebruiksvriendelijke systemen. En met succes, want ABS-web draait inmiddels bij 120 gemeenten en 30 andere organisaties.”