Fontein als stralend middelpunt Grote Kerkhof Deventer

vrijdag 29 december 2023

Als onderdeel van het herinrichtingsproject ‘Lebuinuspleinen’ in Deventer, heeft Rots Maatwerk in bouwteamverband met de gemeente Deventer en BoschSlabbers landschapsarchitecten de nieuwe grote fontein op het Grote Kerkhof mogen ontwikkelen, bouwen en onderhouden. Hugo Rots, eigenaar van Rots Maatwerk, vertelt ons trots meer over het project. 

Tekst: Laura Vliek 

Met het vernieuwde plein Grote Kerkhof in Deventer is een echte Mediterraanse sfeer ontstaan. “Er is veel groen, er zijn leuke zitjes en er is halfverharding aanwezig. Daarnaast kunnen er evengoed evenementen en festivals plaatsvinden”, zegt Rots. “Eén van de blikvangers op het plein is toch wel de fontein. Deze hebben wij ontworpen en mogen we ook blijven onderhouden. Het bijzondere is dat we de hele beleving van het padvast, dat om de fontein heen ligt, letterlijk hebben doorgetrokken in de terrazzo-verharding van de vloer. Dat is ook te zien aan de kleurstelling van het padvast. Het padvast is daarmee het toeslagmiddel geworden van het terrazzo. Daarmee is het materiaal letterlijk doorgetrokken, waarmee het perfect op elkaar is afgestemd.” 

Wat BoschSlabbers graag wilde terugbrengen in het ontwerp van de fontein, zijn de messing cirkels. “Deze hebben wij in een gieterij in Deventer laten maken”, vervolgt Rots. “We hebben deze samen vormgegeven. Een mooi detail is dat de voegen in elkaar haken, waardoor je nooit het onderliggende beton kunt zien. Hierdoor loopt het vrijwel naadloos in elkaar over. In de fontein zelf zijn bedriegertjes aangebracht. Het waterelement kan zichzelf ook vullen. We kunnen een retour dicht zetten, hierdoor ontstaat dan een heel mooi gespiegeld vlak. De omgeving komt dan erg mooi terug.” 

Combiput onder oude kerkhof 

Onder de fontein is een combiput gevestigd. “In die put heb je een technische ruimte en een buffer. In de buffer zitten pompen die de fontein van water voorzien en in de technische ruimte zit een ingenieuze waterzuivering die het water te allen tijde van een goede kwaliteit houdt. Er was maar één locatie voor deze put en dat was aan de achterkant van de kerk. Omdat we op een oud kerkhof opereren, was de kans op archeologische vondsten aanwezig. Zo werden massagraven gevonden van slachtoffers van de pest. Dat heeft een flinke tijd geduurd om netjes af te ronden. Dat is een mooie uitdaging geweest van het werken in een oude binnenstad.” 

Rots heeft naast het ontwerp ook de verantwoordelijkheid over het grondwerk, de put in de grond, het leidingwerk, de betonnen fundatie die onder de fontein ligt en de watertechniek. “Tevens hebben wij een langdurig onderhoudscontract gesloten met gemeente Deventer. Zo is de gemeente verzekerd van een blijvend mooi project.” 
 
Rots Maatwerk 
Brummen 
0575-566 565 
www.rots-maatwerk.nl