Zorgwekkende motorische ontwikkeling voor eén op de vijf kleuters

vrijdag 17 mei 2024

Het is niet goed gesteld met de motorische ontwikkeling van kleuters. Dat blijkt uit een onderzoek van Slag(V)aardig. 

Het onderzoek betrof 1128 kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. De belangrijkste doelen waren om de natuurlijke motorische ontwikkeling bij kleuters te beschrijven en te kwantificeren, en om ongewenste ontwikkelingspatronen te identificeren. Uit de resultaten bleek dat een aanzienlijk aantal kinderen geen vanzelfsprekende gezonde motorische ontwikkeling doormaakt, wat belangrijke gevolgen heeft voor het tijdig inzetten van gerichte interventies.

Diverse regio's 

De 1128 deelnemende kinderen kwamen uit drie regio's in Nederland: Haaglanden, Groningen en Eindhoven. Bij de start van het onderzoek was hun gemiddelde leeftijd 5,35 jaar. De motorische competentie werd geëvalueerd met de MQ Scan, een veelgebruikte tool in het bewegingsonderwijs. Hierbij leggen de kinderen een parcours met verschillende onderdelen af om hun motorische vaardigheden te beoordelen.

De resultaten laten maar liefst elf verschillende ontwikkelingspatronen zien in de motorische vaardigheden van de kinderen. Deze patronen variëren van normaal tot fluctuerend en wijzen ook op ongewenste ontwikkelingspaden bij een aanzienlijk aantal kinderen. Bij bijna één op de vijf deelnemers (18,2%) werden ongewenste patronen in de motorische ontwikkeling vastgesteld tussen het begin van het onderzoek (T0) en de laatste meting (T2). Het is belangrijk om te benadrukken dat kinderen deze problemen niet vanzelf ontgroeien.

Gerichte behandeling

Het belang van vroege en gerichte interventies wordt onderstreept door het feit dat deze kindergroep een ongunstige ontwikkeling vertoonde. Het is essentieel om op jonge leeftijd maatregelen te treffen om kinderen te ondersteunen bij het bevorderen van hun motorische ontwikkeling en negatieve effecten te voorkomen. Dit kan onder meer worden bereikt door het stimuleren van actief spelen, buitenactiviteiten, wandelen, fietsen en het minimaliseren van sedentair gedrag. Gerichte beweegprogramma's op school, bij sportclubs of door kinderfysiotherapeuten kunnen hierbij van dienst zijn en aandacht besteden aan een brede motorische ontwikkeling.

MOVE24

Op 15 oktober organiseert Acquire, uitgever van Straatbeeld, Biind en Buiten Spelen & Bewegen, MOVE24. Dit is hét evenement voor de beweegvriendelijke leefomgeving. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.move24.nl