Groene speelplekken voor natuurlijk spelen
Het gaat erom dat natuurbeleving centraal staat. Dit kan in verschillende maten en vormen. Denk aan een grasveld om te voetballen, of een compleet terrein waarbij kinderen met en in het groen kunnen spelen. Per speelplek dient daarom gekeken te worden naar de wensen en eisen vanuit de omgeving. Welke doelgroep speelt hier, zijn er maatschappelijke problemen zoals wateroverlast of hittestress en wat is de verwachte speeldruk?
De hoofddoelen van een groene speelplek zijn spelen en ontmoeten, dit mag niet vergeten worden. Bij de inrichting van een groene speelplek dient rekening gehouden te worden met zaken zoals speeldruk, bespeelbaarheid, bereikbaarheid en onderhoud. Dit om te zorgen dat een groene speelplek beheersbaar is en daardoor bespeelbaar blijft voor vele jaren.
Inclusiviteit
Speelplekken zijn er voor iedereen. Nederland telt ongeveer 120.000 kinderen tussen de 0 en 17 jaar met een of meerdere beperkingen (bron: Kennisbanksportenbewegen.nl 2017). Dit kunnen zowel zichtbare als onzichtbare beperkingen zijn. Kinderen met een handicap zijn in de eerste plaats ook gewoon kinderen en willen er net zoals alle andere kinderen bij horen. Het is daarom van belang dat groene speelplekken zo zijn ingericht dat elk kind hier kan komen en spelen. Dit kan door het weghalen van sociale drempels en niet de nadruk te leggen op de handicap.
Hiervoor houden wij de stelregel 100-70-50 aan (100 procent welkom, 70 procent toegankelijk, 50 procent bespeelbaar) welke ook wordt gebruikt binnen het samenspeelakkoord.
Hoe?
- Stap 1 verharding: Allereerst wordt gekeken naar de zones die verhard dienen te worden. Denk aan bijvoorbeeld (hoofd) looproutes.
- Stap 2 zonering: Het projectgebied wordt opgesplitst in verschillende zones. Elk kind is anders en dat vraagt om een gerichte invulling. Elke zone geeft invulling aan een specifiek speltype
- Stap 3 invulling: Aan de hand van de wensen uit het PVE wordt gekeken naar een geschikte invulling voor de speelplek. Denk hierbij aan de speelaanleidingen, toestellen, ondergronden etc.
- Stap 4 beplanting: Als laatste wordt invulling gegeven aan planten en bomen. Deze moeten niet alleen mooi zijn maar ook ten positieve bijdragen aan biodiversiteit en het bestrijden van hittestress.
Kijk meer voor informatie over groene speelplekken op de website van SNK Outdoor.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Water, historie en staal met stijl in ’t Gulden Land
10 jul om 08:00 uurIn het noorden van Helmond, ingeklemd tussen de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart en grenzend aan Aarle-Rixtel,…
Waterpret in het wild: nieuw speellandschap verrijkt Burgers' Zoo
1 jul om 08:48 uurIn de natuurlijke omgeving van Burgers’ Zoo is een bijzonder waterspeelelement verschenen dat kinderen uitdaagt…
Eerste sessies MOVE24 bekend
30 jun om 10:54 uurSpelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn de pijlers van de tweede editie van MOVE24. Dit keer krijgt het…
Spelen in de zon vraagt om slimme ontwerpkeuzes
30 jun om 08:14 uurSteeds vaker staat hitte centraal in het ontwerp van de openbare ruimte. Toch is schaduw niet altijd het…
Middelburg krijgt multifunctionele openbare ruimte met groen en inclusie
16 jun om 08:52 uurDe gemeente Middelburg presenteert een nieuwe visie op de inrichting van de openbare ruimte, gebaseerd op de…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
5 jun om 08:00 uurSchoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurDe gemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…