Waarom is het belangrijk luchtkwaliteit te meten?

maandag 4 november 2019
timer 3 min
Of je in een gezonde leefomgeving woont, is deels afhankelijk van de luchtkwaliteit in je woning. Bijvoorbeeld van de stoffen die in de lucht hangen. Slechte luchtkwaliteit kan verschillende risico’s met zich meebrengen. Hoe zit dat precies? Wat kun je doen om te ontdekken hoe het bij jou zit? En waarom is het zo belangrijk om je luchtkwaliteit te meten?

Verontreinigde binnenlucht

Ongeveer 90% van de lucht die je op een dag inademt, is binnenlucht. Binnenlucht raakt sneller verontreinigd dan buitenlucht, omdat de lucht binnenshuis voortdurend voortdurend gecirculeerd in dezelfde ruimte. Dit betekent dat verontreinigde stoffen zich gaan opbouwen en in steeds hogere concentraties in huis aanwezig zijn. Op den duur kun je daar zelf veel last van ondervinden. Een goede luchtkwaliteit is dan ook van groot belang. Dit betekent dat de hoeveelheid verontreigende stoffen in de binnenlucht niet boven bepaalde grenzen uitkomt.

Redenen voor slechte luchtkwaliteit

Een slechte luchtkwaliteit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie, stoffen die blijven plakken in vloerbedekking, gebruik van bepaalde oplos- en reinigingsmiddelen of door het aanzetten van de kachel. Afhankelijk van onder meer de temperatuur en vochtigheid in de ruimte en de vochtigheid kan de lucht in je woning te sterk verontreinigd raken. 

Gezondheidsrisico’s van slechte luchtkwaliteit

Het meten van de luchtkwaliteit in je woning is vooral belangrijk met het oog op je gezondheid. Wanneer de luchtkwaliteit in je woning niet in orde is, loop je verschillende gezondheidsrisico’s. Je kunt bijvoorbeeld klachten ervaren door te droge lucht, last hebben van zuurstofgebrek of zelfs een continu benauwd of grieperig gevoel ervaren. Ook concentratieproblemen zijn een bekend probleem als de luchtkwaliteit in je woning niet goed is. Door de luchtkwaliteit te meten, kun je dergelijke klachten voorkomen of er iets aan doen om deze klachten in het vervolg tegen te gaan.

Hoe kun je de luchtkwaliteit meten?

Wanneer je de luchtkwaliteit meet, meet je vaak gericht de aanwezigheid in de lucht van bepaalde stoffen die impact kunnen hebben op je gezondheid. Voorbeelden van vaak gemeten stoffen zijn stikstofdioxide, ozon, fijnstof en roet. Daarbij kun je nagaan of de hoeveelheid van een bepaalde stof in jouw woning hoger is of gelijk aan de daarvoor door de overheid gestelde limiet. Belangrijk is altijd om van tevoren te bepalen welke stof je precies wilt meten.

Een deskundige meting van de luchtkwaliteit

Het is helaas haast niet mogelijk om alle mogelijk schadelijke stoffen tegelijk te meten. Ook zijn de metingen die je zelf kunt doen niet altijd accuraat of kan het voorkomen dat je apparatuur bepaalde giftige stoffen niet kan meten. Het loont daarom zeker om Luchtkwaliteit meten door een expert te laten doen. Een expert weet precies waar hij op moet letten, waardoor je zeker bent van een gedegen onderzoek naar de kwaliteit van de lucht in jouw woning.