Blog

Deel 1 van het feuilleton 'De Buitenlamp'

Stel u woont in een huis. Alleen, met partner, met kinderen, met hond of kat. Familieleden, buren en vrienden komen op bezoek. In uw huis heeft u allerlei verschillende soorten verlichting. Volgens de Taskforce Verlichting van jaren geleden wel 50 lichtpunten per huishouden (hoeveel lichtpunten heeft u eigenlijk in uw huis?). Voor elke ruimte gaat u op zoek naar andere soorten verlichting. Is het voor binnen of buiten? Is het voor het bereiden van een maaltijd in de keuken, de sfeer in de woonkamer of slaapkamer of om in de avond nog wat te werken aan de keukentafel? Wellicht heeft u de luxe dat u beschikt over een studeerkamer.

Stel u bent op zoek naar een buitenlamp. De verlichting in de straat geeft onvoldoende licht om de sleutel in het sleutelgat te vinden. Vooraf denkt u na over deze lamp. Hij moet in elk geval functioneel zijn en het sleutelgat verlichten. Ook denkt u na over het energieverbruik. De lumen-watt-verhouding moet goed zijn en de lamp dient een detectiefunctie te hebben die u bovendien kunt overrulen. Verder denkt u na over lichtvervuiling, de lamp mag immers niet richting de hemel schijnen. Ook de buren mogen er geen last van hebben, laat staan dat ook het sleutelgat van de buren ermee wordt verlicht. Wat zal buurman Doorzon er wel niet van vinden?
 
Met uw kennis en affiniteit met licht gaat u op onderzoek uit. Via zoekmachines onderzoekt u wat er allemaal te koop is. De juiste informatie is wat lastig te achterhalen. U pakt de fiets en gaat naar het winkelcentrum. U bezoekt enkele doe-het-zelfzaken en sprint naar de afdeling met buitenverlichting. Een jongeman komt op u af, het lijkt niet dat hij enig verstand heeft van de verlichting. Vriendelijk poeiert u deze ongetwijfelde zaterdag-stagiair af.
 
Gelukkig is er verder in de straat een speciaalzaak van een elektronicaketen. U loopt naar binnen en wordt vriendelijk ontvangen door een oudere heer. Met hem raakt u in gesprek over uw wensen en eisen op het gebied van veiligheid, energie, vormgeving, enzovoort. De winkelier spreekt duidelijk met ervaring en kennis en helpt u een eind op weg. Vervolgens wordt u alleen achtergelaten, omdat andere mensen de winkel in komen.
 

Deel dit artikel