Spelen is meer dan kinderspel

maandag 1 juni 2020
timer 3 min
Bureau Speelplan bundelt dertig jaar ervaring met buitenspelen in het boek Spelen is meer dan kinderspel. Bomvol informatie geeft de uitgave op een inspirerende en uiterst toegankelijke manier inzicht in actuele thema’s in buitenspelen en hoe daarmee om te gaan in de praktijk.

Buitenspelen ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe thema’s dienen zich aan, die veel vragen oproepen. Hoe gaan we om met inclusief spelen en klimaatadaptatie, hoe maak je van kinderparticipatie een succes, en wat betekent de Omgevingswet voor buitenspelen?

Bureau Speelplan houdt zich al vele jaren bezig met buitenspelen en dat op diverse niveaus. Het bureau onderzoekt, ontwerpt en inspecteert speelruimtes. Kennisdeling is vanouds een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het bureau, en informeert doelgroepen via cursussen en kennisdagen over actuele ontwikkelingen in het vakgebied.

Met de verschijning van het boek ‘Spelen is meer dan kinderspel’ benadrukt Speelplan het belang van kennisdeling. Tegelijkertijd markeert de verschijning een bijzonder moment in de historie van Speelplan. Mohamed Rahman, oprichter en directeur van Speelplan, geeft het stokje over aan zijn zoon Walid Rahman. Voor Mohamed hét moment om zijn uitgebreide kennis en langjarige ervaring op te slaan in een boekwerk.

Het is een boek geworden dat je als een gids meeneemt op de mooie, maar soms best complexe reis van het spelen. Een boek ook dat je antwoord geeft op actuele vragen. Want waar begin je als je binnen je eigen gemeente aan de slag wilt met projecten in buitenspelen? Hoe richt je het vooronderzoek in? Hoe schrijf je een speelruimteplan? Wat komt er kijken bij het ontwerpen? Wat willen bewoners en hoe regel je participatie, moet er naast spel ook sport komen en wat is er nodig om de speelruimte inclusief te maken?

Speelplan heeft veel ervaring en heel veel kennis hoe je met dit soort vragen omgaat. Het boek maakt dat duidelijk en gidst lezers naar oplossingen en antwoorden. En informeert ook hoe je met succes vervolgstappen zet. Met gebruikmaking van de expertise van het multidisciplinaire ontwerpteam van Speelplan, bestaande uit participatiemedewerkers, ontwerpers en technische werkvoorbereiders, wordt de lezer kundig en op een heel toegankelijke manier uitgelegd hoe je tot een geslaagde realisering komt. En dat inclusief de nazorg. Want als de speeltuin klaar is, moet regelmatig gecontroleerd worden of toestellen en ondergronden nog veilig zijn. Er zijn verschillende inspecties. Welke het beste bij jouw project past, vind je terug in het boek.

De toon is ook over dit onderwerp lichtvoetig, enthousiasmerend en toegankelijk. Het boek staat met beide benen in de praktijk. Dat is ook kenmerkend voor de werkwijze van het bedrijf. Daarover zei Mohamed Rahman tijdens de presentatie van het boek: “Bij Speelplan zijn we trots op de dingen die wij dagelijks mogen doen in misschien we de leukste branche die er bestaat. Het doel van dit boek is om dat vooral te laten zien, de trots, het plezier, en het enthousiasme voor ons vak, en wij hopen oprecht dat, na het lezen van dit boek, dit gevoel zal blijven hangen, en dat het een extra boost zal geven om het vakgebied van buitenspelen op een nog hoger plan te brengen.”

Bent u geïnteresseerd in het boek Spelen is meer dan kinderspel. Stuur een mail naar info@speelplan.nl of bel 036 – 523 6127. 


Meer artikelen met dit thema

Spray Park onmisbaar in slimme openbare ruimte

5 mei om 15:59 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Kortrijk heeft eerste klimaatspeelplaats van België

15 apr om 08:00 uurtimer2 min
Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk heeft de allereerste Klimaatspeelplaats van België. Het stenen schoolplein is…
Lees verder »

‘Speelbranche moet gezamenlijk streven naar circulaire speelplekken’

25 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag…
Lees verder »

‘Ons doel is om in 2025 alleen nog maar circulaire ondergronden te leveren'

23 mrt om 00:00 uurtimer5 min
“Onze corebusiness is het leveren, installeren en onderhouden van ondergronden, dat doen we zo duurzaam mogelijk.…
Lees verder »

Circulaire speellocaties zijn in Almere de norm

18 mrt om 00:00 uurtimer3 min
De gemeente Almere maakt werk van circulaire speellocaties. Circulair aanbesteden is de norm geworden en de…
Lees verder »

Speelplekken die goed worden gebruikt, dat is pas duurzaam

11 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Boomstam hier, zwerfkei daar en om niet te vergeten de rioolbuizen en hergebruikte tegelmuurtjes. Natuurlijke,…
Lees verder »

De beweegvriendelijkheid van de Omgevingswet

11 feb om 00:00 uurtimer7 min
De invoering van de Omgevingswet biedt meer dan genoeg kansen voor het stimuleren van de beweegvriendelijke…
Lees verder »